Pagina's in het onderwerp:   [1 2] >
Planowane zmiany przepisów o samozatrudnieniu - bać się czy nie?
De persoon die dit onderwerp heeft geplaatst: Piotr Rypalski
Piotr Rypalski
Piotr Rypalski  Identity Verified
Polen
Local time: 03:29
Engels naar Pools
+ ...
Dec 13, 2006

Witam,

Niedawno usłyszałem newsa o zmianach przepisów o samozatrudnieniu (chyba głównie podatkowych: wzrost stawek, itp.).

Wygląda na to, że prawie na pewno obejmą one freelancerów. Nie wiem nic więcej na ten temat, ale jeżeli ktoś z Was ma jakieś pełniejsze informacje, chętnie przeczytam, bo szczerze mówiąc nie wiem, co nasi kochani ustawodawcy wymyślili dla nas od stycznia 2007.

Mamy się czego obawiać?

pozdrawiam,
Piotr

Piotr Wargan
Piotr Wargan  Identity Verified
Polen
A kto to wie :-( Dec 13, 2006

Trzeba sprawdzić ustawowe definicje osoby "prowadzącej działalność gospodarczą" i osoby "samozatrudnionej", a potem dopasować siebie do definicji i się okaże.

Wg mojej najlepszej wiedzy, ja np. prowadzę działalność gospodarczą, ale to tylko moje zdanie...

Pozdrowienia,
Piotr

Piotr Rypalski
Polen
Engels naar Pools
+ ...
ONDERWERPSTARTER
Właśnie... Dec 13, 2006

A z tym jest już niejaki problem, bo definicja ustawowa, a interpretacja tejże to często dwie różne sprawy. Tymczasem znalazłem coś takiego:

See more
A z tym jest już niejaki problem, bo definicja ustawowa, a interpretacja tejże to często dwie różne sprawy. Tymczasem znalazłem coś takiego:

http://www.lexisnexis.pl/index.php/serwis_prawno_gospodarczy/co_nowego_w_prawie/art92.html

http://www.poradnikpodatnika.pl/index.php?m=docs&i=26&idd=102&a=View

pozdrawiam,
Piotr
Collapse

Andrzej Lejman
Andrzej Lejman  Identity Verified
Polen
Duits naar Pools
+ ...
MSZ nie ma się czego bać Dec 13, 2006

Z tego co czytałem wynika, że dotyczyć to będzie osób wykonujących pracę na rzecz jednego pracodawcy / klienta i pod jego bezpośrednim kierownictwem, w szczególności w jego siedzibie.

Więc nijak nie podpadamy.

Pozdrawiam

Piotr Rypalski
Polen
Engels naar Pools
+ ...
ONDERWERPSTARTER
Cóż, mnie też się tak teraz wydaje. Dec 13, 2006

Przed chwilą doczytałem artykuły. Z doniesień w Panoramie i Wiadomościach wynikało, że jednak zmiany nas dotyczą, ale widocznie jest inaczej. Okaże się w praniu

pozdrawiam,
Piotr

Gwidon Naskrent
Gwidon Naskrent  Identity Verified
Polen
Engels naar Pools
+ ...
Tak jest Dec 13, 2006

Podpada jedynie tłumacz wykonujący pracę np. na zlecenie/DG pod kierownictwem zleceniodawcy i w miejscu przez niego wskazanym, a takich chyba jest niewielu.

Andrzej Lejman
Andrzej Lejman  Identity Verified
Polen
Duits naar Pools
+ ...
To zresztą jakiś absurd byłby w ogóle Dec 13, 2006

Klient w Hong-Kongu czy w Stanach weźmie mnie na etat?

Moim zdaniem nie ma o czym w ogóle mówić.

Pozdrawiam

Piotr Wargan
Polen
To jest pewnie próba zwalczania plagi samozatrudnienia ... Dec 13, 2006

wymuszanego przez pracodawców (znany mechnizm - schodzisz pan z etatu i zakładasz pan firmę jedoosobową; (a za kulisami - "a my mamy oszczędności na zusie i te pe i te de)

Pozdrawiam,
P.

Piotr Sawiec
Piotr Sawiec  Identity Verified
Engels naar Pools
+ ...
tam jest jeszcze parę innych pierdół Dec 13, 2006

Nawet nie jest tak, że praca pod kierownictwem zleceniodawcy w miejscu przez niego wskazanym, bo załóżmy, że ktoś jest tlumaczem symultanicznym, ktoś daje mu zlecenie, wskazuje budkę i nadzoruje poprawność. Tu jest to nadal samozatrudnienie tłumacza. Pada również stwierdzenie "ryzyka gospodarczego". Jeżeli ktoś jest tłumaczem w biurze, stale siedzi przy swoim biurku, pracuje na sprzęcie dostarczonym przez pracodawcę i wali go, czy będą zlecenia, czy nie, to ryzyka takiego nie... See more
Nawet nie jest tak, że praca pod kierownictwem zleceniodawcy w miejscu przez niego wskazanym, bo załóżmy, że ktoś jest tlumaczem symultanicznym, ktoś daje mu zlecenie, wskazuje budkę i nadzoruje poprawność. Tu jest to nadal samozatrudnienie tłumacza. Pada również stwierdzenie "ryzyka gospodarczego". Jeżeli ktoś jest tłumaczem w biurze, stale siedzi przy swoim biurku, pracuje na sprzęcie dostarczonym przez pracodawcę i wali go, czy będą zlecenia, czy nie, to ryzyka takiego nie ponosi. Myślę, że większość nas zalicza się do grupy ryzyka) (to takie medyczne powiedzenie)

Piotrek
Collapse

Piotr Rypalski
Polen
Engels naar Pools
+ ...
ONDERWERPSTARTER
OK Dec 14, 2006

Dzięki za wyjaśnienia. Swoją drogą dziennikarze mogliby trochę podrążyć temat zanim człowieka nastraszą.

Wiem, wiem, wishful thinking

P.

Piotr Wargan
Polen
Ryzyko gospodarcze to jest coś innego Dec 14, 2006

Piotr Sawiec wrote:

Nawet nie jest tak, że praca pod kierownictwem zleceniodawcy w miejscu przez niego wskazanym, bo załóżmy, że ktoś jest tlumaczem symultanicznym, ktoś daje mu zlecenie, wskazuje budkę i nadzoruje poprawność. Tu jest to nadal samozatrudnienie tłumacza. Pada również stwierdzenie "ryzyka gospodarczego". Jeżeli ktoś jest tłumaczem w biurze, stale siedzi przy swoim biurku, pracuje na sprzęcie dostarczonym przez pracodawcę i wali go, czy będą zlecenia, czy nie, to ryzyka takiego nie ponosi. Myślę, że większość nas zalicza się do grupy ryzyka) (to takie medyczne powiedzenie)

Piotrek

Ryzyko jest wtedy, kiedy 1. np. maja nie wiesz ile zarobisz do 30. maja (to jest działalność gospodarcza, możesz stracić, możesz zarobić); jeżeli masz "jednoosobową firmę", a co miesiąc dostajesz od "pracodawcy" stałą "pensję" (wystawiasz fakturę za usługi dla niego) to ryzyka nie ponosisz.

Pozdro
P.

Evonymus (Ewa Kazmierczak)
Evonymus (Ewa Kazmierczak)  Identity Verified
Polen
Engels naar Pools
+ ...
raczej "próba zwalczania plagi samozatrudnienia" Dec 14, 2006

""To jest pewnie próba zwalczania plagi samozatrudnienia ...
wymuszanego przez pracodawców (znany mechnizm - schodzisz pan z etatu i zakładasz pan firmę jedoosobową; (a za kulisami - "a my mamy oszczędności na zusie i te pe i te de)
Pozdrawiam, P.""

Też tak to rozumię.
BTW byłam tak "zatrudniona" przez 5 lat w pewnej dużej firmie. Oprócz oszczędności, bardzo łatwo jest pozbyć się takiego "pracownika"...
See more
""To jest pewnie próba zwalczania plagi samozatrudnienia ...
Pozdrawiam, P.""

Też tak to rozumię.
BTW byłam tak "zatrudniona" przez 5 lat w pewnej dużej firmie. Oprócz oszczędności, bardzo łatwo jest pozbyć się takiego "pracownika"

""Piotr Rypalski OK 7:43am
Swoją drogą dziennikarze mogliby trochę podrążyć temat zanim człowieka nastraszą. Wiem, wiem, wishful thinking""

W sumie bardziej życzyłabym sobie tego od polityków, niż od dziennikarzy

pozdrawiam wszystkich Ewa
Collapse

PAS
PAS  Identity Verified
Pools naar Engels
+ ...
ZUSisko Dec 14, 2006

Ja twierdzę, że to ten właśnie zakład jest źródłem zwalczania plagi samozatrudnienia (czyli praca jest plagą).

Andrzej uważa, że źródłem wszelkiego zła jest fiskus/ budżet. Ja, że ZUS.

Jak sobie liczę, co mógłbym zrobić z tymi pięcioma stówkami spuszczanymi do klozetu co miesiąc (zdrowotnego i FP nie liczę), to mi kolejne, nieliczne już włosy wypadają.

Zamiast maksymalnie upraszczać i promować wszelkie uczciwe formy zatrudnieni
... See more
Ja twierdzę, że to ten właśnie zakład jest źródłem zwalczania plagi samozatrudnienia (czyli praca jest plagą).

Andrzej uważa, że źródłem wszelkiego zła jest fiskus/ budżet. Ja, że ZUS.

Jak sobie liczę, co mógłbym zrobić z tymi pięcioma stówkami spuszczanymi do klozetu co miesiąc (zdrowotnego i FP nie liczę), to mi kolejne, nieliczne już włosy wypadają.

Zamiast maksymalnie upraszczać i promować wszelkie uczciwe formy zatrudnienia, będą teraz gonić i gnoić.

Paweł
Collapse

Piotr Wargan
Polen
i moje 3 gr o zusie Dec 14, 2006

A ja, jak pomyslę, że nie mogę tych paru setek wrzucanych regularnie w zus, odłożyć na swoją własną emeryturę, to mi się dopiero smutno robi...

Tym bardziej smutno, że ja jestem gospodarczy człowiek od 1991, a właśnie wczoraj mi zus, po moim odwołaniu, przysłał nową "wielkość "(raczej małość) tzw. kapitału początkowego. To się naprawdę nie na żarty przestraszyłem wizji bycia emerytem.

Pozdrawiam,
Piotr

PAS
PAS  Identity Verified
Pools naar Engels
+ ...
Otóż to Dec 14, 2006

Piotr Wargan wrote:

A ja, jak pomyslę, że nie mogę tych paru setek wrzucanych regularnie w zus, odłożyć na swoją własną emeryturę, to mi się dopiero smutno robi...

Właśnie o to mi chodzi. Wczoraj sobie z moją panią agentką gaworzyłem, jak to ponad 6000 rocznie fajnie możnaby inwestować...
P.

Pagina's in het onderwerp:   [1 2] >

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(en) van dit forum
Monika Jakacka Márquez[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Planowane zmiany przepisów o samozatrudnieniu - bać się czy nie?

Trados Business Manager Lite
Create customer quotes and invoices from within Trados Studio

Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »