Skróty klawiaturowe w MS Word 2007
De persoon die dit onderwerp heeft geplaatst: Agnieszka Hayward (X)
Agnieszka Hayward (X)
Agnieszka Hayward (X)
Polen
Local time: 16:01
Duits naar Pools
+ ...
Feb 10, 2008

Witam.
Gdzie w Wordzie 2007 znajdę funkcję, odpowiadającą "Wstaw" ze starszych wersji tego programu?

Chcę sobie ustawić skróty klawiaturowe do niemieckich znaków diakrytycznych.

Pilne!
Pozdrawiam,
A

PS.: Błagam, nie pytajcie, czemu musze pracować w Wordzie 2007, bo tym razem MUSZĘ.

Agnieszka Hayward (X)
Agnieszka Hayward (X)
Polen
Duits naar Pools
+ ...
ONDERWERPSTARTER
Rozwiązanie + podziękowanie Feb 10, 2008

Zakładka "wstawianie" na pasku narzędzi, pierwsza ikona od prawej - "symbol" i dalej "więcej symboli".

Pomoc nadeszła od Asi Ł., której niniejszym pięknie dziękuję.
Miałam taką zaćmę, że nie widziałam nawet zakładki "wstawianie"...

Dzięki!!!
A

PAS
PAS  Identity Verified
Pools naar Engels
+ ...
(post factum) łączę się w bólu Feb 11, 2008

tygru wrote:
Miałam taką zaćmę...

Nie, nie miałaś zaćmy, tylko Bill zrobił naprawdę bardzo złą robotę.
Pomijając to, że wstążka zajmuje od cholery miejsca, to rzeczy potrzebne ludziom piszącym coś bardziej złożonego od listu do cioci są naprawdę bezsensownie pochowane, bez możliwości ustawienia sobie narzędzi i ikon wedle własnego gustu.

O to mam największy żal, nie o same zmiany w wyglądzie programu.
Bo pasek narzędzi szybki dostęp to zaledwie ersatz. Ponieważ nie można go ustawić w dwóch rzędach, nie mieści się na nim wszystko, co potrzebne może nie na codzień, ale w miarę często.

P.

Jerzy Czopik
Jerzy Czopik  Identity Verified
Duitsland
Lid 2003
Pools naar Duits
+ ...
Czyżby Word 2007 nie dawał się dostosować do wymagań użytkownika? Feb 11, 2008

PAS wrote:

tygru wrote:
Miałam taką zaćmę...

Nie, nie miałaś zaćmy, tylko Bill zrobił naprawdę bardzo złą robotę.
Pomijając to, że wstążka zajmuje od cholery miejsca, to rzeczy potrzebne ludziom piszącym coś bardziej złożonego od listu do cioci są naprawdę bezsensownie pochowane, bez możliwości ustawienia sobie narzędzi i ikon wedle własnego gustu.

O to mam największy żal, nie o same zmiany w wyglądzie programu.
Bo pasek narzędzi szybki dostęp to zaledwie ersatz. Ponieważ nie można go ustawić w dwóch rzędach, nie mieści się na nim wszystko, co potrzebne może nie na codzień, ale w miarę często.

P.

Word 2003 i wcześniejsze wersje pozwalały mi zdefiniować własne menu, paski narzędzi i tym samym dopasować się do mojego sposobu pracy. Przykładowo punkt menu "Ustawienia strony" mam od niepamiętnych czasów w menu "Format", a nie "Plik". W Wordzie 2007 nie da się tego zrobić?

Dzięki za "klaryfikację"
J.

PAS
PAS  Identity Verified
Pools naar Engels
+ ...
Klaryfikacja Feb 11, 2008

Nie da.

Właściwie to cała odpowiedź...

Jedyny element, który można dostosować to ten pasek.

To samo, skądinąd dotyczy IE 7 - pasek wyszukiwania w nim znajduje się w prawym górnym rogu okna - dla mnie skrajnie niewygodne miejsce. (I tak go nie używam, ale gdybym...)
Ale ruszyć się go nie da.

Np. w grupie "Wstawianie" nie ma już spisu treści, tylko w grupie "Odwołania" - tam gdzie przypisy itp. (może to i logiczne, ale...)
... See more
Nie da.

Właściwie to cała odpowiedź...

Jedyny element, który można dostosować to ten pasek.

To samo, skądinąd dotyczy IE 7 - pasek wyszukiwania w nim znajduje się w prawym górnym rogu okna - dla mnie skrajnie niewygodne miejsce. (I tak go nie używam, ale gdybym...)
Ale ruszyć się go nie da.

Np. w grupie "Wstawianie" nie ma już spisu treści, tylko w grupie "Odwołania" - tam gdzie przypisy itp. (może to i logiczne, ale...)

P.

[Edited at 2008-02-11 09:45]
Collapse

Iwona Szymaniak
Iwona Szymaniak  Identity Verified
Polen
Lid
Engels naar Pools
+ ...
SITE LOCALIZER
Po co zmieniać Feb 11, 2008

PAS wrote:

P.

[Edited at 2008-02-11 09:45]

Tylko po co zmieniać coś, do czego miliony użytkowników się przyzwyczaiły i robią to już intuicyjnie.
Może BG dba o to, żebyśmy nie wpadali w rutynę, ale w takim wypadku najlepiej spowodować powrót do gęsiego pióra. Będzie czas na głębokie refleksje przy ostrzeniu pióra i stawianiu każdej litery. A to sięganie do kalamarza... I połaskotać się będzie można za uchem...

I.

Nie przesiadam się na 2007 póki co. Do tej pory przeżywam chwilę wahania, kiedy chcę zaznaczyć kolumnę lub wiersz w tabeli, a tam jest "Wybierz", zamiast "Zaznacz". I przy dzieleniu tabeli dawniej się wstawiało Ctrl+d, a teraz robię to z menu, bo jakoś rzadziej tej funkcji używam. To "Odwołanie" zamiast "Przypisu" też powoduje lekkie zastanowienie jeszcze. Prosto tępota moja taka.

I.

[Zmieniono 2008-02-11 10:41]

[Zmieniono 2008-02-11 10:42]

Jerzy Czopik
Duitsland
Lid 2003
Pools naar Duits
+ ...
Z przyzwyczajenia Feb 11, 2008

SzIwonka wrote:
Tylko po co zmieniać coś, do czego miliony użytkowników się przyzwyczaiły i robią to już intuicyjnie.
...

Czy jak miliony innych jedzą robaki, to ja też mam?
Przyzwyczajenie jest drug naturą człowieka.
Np. menu "Ustawienia strony" było dawno temu tam, gdzie być powinno - w menu "Format". Menu "Szablony i dodatki" siedzi w menu "Narzędzia", a dotyczy szablonów i atrybutów formatowania. U mnie jest w menu "Format", bo mi tam lepiej pasuje. A czy BG myśli tak czy siak, mnie obojętne - dopóki mogę sobie zaprowadzić swój porządek w komputerze, dotąd jestem zadowolony.

J.

PAS
PAS  Identity Verified
Pools naar Engels
+ ...
Swój porządek Feb 11, 2008

No więc właśnie tu leży Bill pogrzebany.

Już nie wspomnę o debilnej skórce nowego Ofisa, w której nie mogę zwiększyć rozmiaru czcionki menu. Ślepy jeszcze nie jestem, ale te literki są mimo wszystko za małe, a z rozdzielczością LCD już nie da się tak siupać jak z CRT drzewiej.

I jeszcze to do wyboru do koloru - dziewicza, wypalająca oczy biel, niebiański błękit, równie przyjazny dla siatkówki, albo grobowa czerń z fajnym wzorkiem.

P.

Adam Podstawczynski (X)
Adam Podstawczynski (X)  Identity Verified
Pools naar Engels
+ ...
Nie jest tak źle Feb 11, 2008

Można skonfigurować klawisze skrótów do każdej czynności wykonywanej w Wordzie. To już załatwia sprawę przyzwyczajeń; jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do klikania czegoś myszą, również każde polecenie można wrzucić na pasek "Szybki dostęp" -- macie go wtedy pod jednym klinięciem.

Wyglądu nowego Office nie nazwałbym debilnym. Po włączeniu autoukrywania wstążki interfejs jest moim zdaniem mniej nachalny niż był. Największym bólem dla tradosowców jest wcią
... See more
Można skonfigurować klawisze skrótów do każdej czynności wykonywanej w Wordzie. To już załatwia sprawę przyzwyczajeń; jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do klikania czegoś myszą, również każde polecenie można wrzucić na pasek "Szybki dostęp" -- macie go wtedy pod jednym klinięciem.

Wyglądu nowego Office nie nazwałbym debilnym. Po włączeniu autoukrywania wstążki interfejs jest moim zdaniem mniej nachalny niż był. Największym bólem dla tradosowców jest wciąż powolne działanie makr twWinxxx.
Collapse

Iwona Szymaniak
Iwona Szymaniak  Identity Verified
Polen
Lid
Engels naar Pools
+ ...
SITE LOCALIZER
Nie każę nikomu jeść robaków :P Feb 11, 2008

:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P
Jerzy Czopik wrote:

SzIwonka wrote:
...

Czy jak miliony innych jedzą robaki, to ja też mam?
Przyzwyczajenie jest drug naturą człowieka.
J.

Mowa właśnie o przyzwyczajeniach. Ja sobie dostosowałam 2003 do moich wcześniejszych przyzwyczajeń, ale za dużo nie musiałam zmieniać.
I bardzo nie lubię tej konieczności ustawiania wszystkiego od początku przy każdej nowej wersji. Niech MS po prostu przystosuje się do naszych przyzwyczajeń. Kiedy robimy upgrade, można chyba rozpoznać, uszanować i zachować ustawienia użytkownika. Chyba że to nowy komputer...?

Kiedyś musiałam uczyć się Worda dwójki na niezwykle pilnym zleceniu (24 godz.), bo stary komputer wysiadł. "Ach co to był za horror..."

A w ogóle to sobie zainstalowałam łatkę do 2003, dzięki której czyta mi dokumenty zrobione w 2007. Jest za darmo na stronach "sami wiecie kogo", że tak się odezwem językiem z Harry'ego Jakmutam.

I.

[Zmieniono 2008-02-11 16:57]

Jerzy Czopik
Duitsland
Lid 2003
Pools naar Duits
+ ...
Normal.dot Feb 11, 2008

i wtedy większość ustawień jest już w nowym, jak była w starym.
Potem tylkko trzeba zapisać Normal.dot w formacie danego Worda i szafa (z reguły) gra.

J.

PAS
PAS  Identity Verified
Pools naar Engels
+ ...
RANT wieczorny Feb 11, 2008

Można skonfigurować klawisze skrótów do każdej czynności wykonywanej w Wordzie

Tak, ale jednak nie wszystko chcę i muszę mieć z klawiatury.

To już załatwia sprawę przyzwyczajeń; jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do klikania czegoś myszą, również każde polecenie można wrzucić na pasek "Szybki dostęp" -- macie go wtedy pod jednym klinięciem.

Tak, ale w W2003 mam 2 (DWA) paski i na nich wszystko czego mi potrzeba do życia.
W W2007 mam tylko 1 (JEDEN) pasek, a na nim nie mieszczą mi się wszystkie ikonki z W2003.

Wyglądu nowego Office nie nazwałbym debilnym

Mi chodzi o te cholerne kolory i sam fakt skórki - co to, Winamp? Pal sześć wstążkę, której największą wadą jest to, że zabiera tyle miejsca co 5 (PIĘĆ) pasków.
Ja rozumiem, że teraz monitor 24" to norma, ale w W2003 mam na stałe 2 paski na górze (i pasek stanu na dole). Na cholerę mi te wielkie, przyjazne jak oczy szczeniaka ikony?

Poza tym jeszcze raz... Dlaczego nie mogę sam sobie poustawiać jak chcę?

Przeklejać normal.dot?
Z XP do 2003 pewnie żaden problem (albo hurtem przez zachowanie ustawień Office).
Zastapić normala 2007 starym z 2003? No nie wiem. Nie próbowałem, ale to może być napytanie sobie kłopotów. Choćby dlatego, że ten nowy to normal.dotm, a nie normal.dot.

P.

[Edited at 2008-02-11 19:49]

Andrzej Sawicki
Andrzej Sawicki
Polen
Duits naar Pools
+ ...
Może ustawienia systemu? Feb 13, 2008

Nie używałem prawie Office 2007, ale...

PAS wrote:

Już nie wspomnę o debilnej skórce nowego Ofisa, w której nie mogę zwiększyć rozmiaru czcionki menu. Ślepy jeszcze nie jestem, ale te literki są mimo wszystko za małe, a z rozdzielczością LCD już nie da się tak siupać jak z CRT drzewiej.

Nie działa przypadkiem zmiana ogólnego rozmiaru czcionek w Windzie? Mam na myśli (WinXP) Panel sterowania -> Ekran -> Wygląd -> Rozmiar czcionki.

PAS wrote:

I jeszcze to do wyboru do koloru - dziewicza, wypalająca oczy biel, niebiański błękit, równie przyjazny dla siatkówki, albo grobowa czerń z fajnym wzorkiem.

J.w. Może coś da zmiana kolorów systemu? U mnie tło dokumentów od niepamiętnych czasów jest szarozielone. Większość edytorów przejmuje systemowy kolor tła aktywnego okna.

PAS
PAS  Identity Verified
Pools naar Engels
+ ...
@Andrzej Feb 14, 2008

Andrzej - niestety NIE, NIE, NIE.

Zmiany systemowe, o których wspominasz, nie mają najmniejszego wpływu na wygląd MSO 2007.
Ani rozmiary czcionek systemowych, ani kolory systemowe.

Te 3, pożal się Boże, kolory ustawia się w Opcjach Worda.

Zauważyłem też, że kiedy Word się wiesza (nieczęsto, ale jednak!), to spod tej skórki wyłazi "normalny" kolor Windows.

P.

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(en) van dit forum
Monika Jakacka Márquez[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Skróty klawiaturowe w MS Word 2007

Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

Buy now! »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »