Pagina's in het onderwerp: < [1 2] | Sprowadzanie książek z zagranicy De persoon die dit onderwerp heeft geplaatst: literary
| literary Local time: 00:30 Engels naar Pools + ... ONDERWERPSTARTER | literary Local time: 00:30 Engels naar Pools + ... ONDERWERPSTARTER Więcej o search inside | Sep 16, 2006 |
http://www.ksiazka.net.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=5530
10/2005
Dotychczas można było wyszukiwać jedynie według autora, tytułu czy słowa klucza. Elektroniczna wyszukiwarka pełnych tekstów umożliwia wykorzystywanie całych fragmentów tekstu a także indeksu, wykazu słów kluczowych oraz okładki przedniej czy tylnej. O... See more http://www.ksiazka.net.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=5530
10/2005
Dotychczas można było wyszukiwać jedynie według autora, tytułu czy słowa klucza. Elektroniczna wyszukiwarka pełnych tekstów umożliwia wykorzystywanie całych fragmentów tekstu a także indeksu, wykazu słów kluczowych oraz okładki przedniej czy tylnej. Oprócz tego dostępna jest również szybka wyszukiwarka znajdująca wszystkie fragmenty książki, w których pojawia się określone słowo. Mimo że program dysponuje pełnymi wersjami tekstów udostępnia jedynie dwie strony poprzednie oraz dwie następne w stosunku do znalezionego fragmentu. Aby móc przeczytać owe strony użytkownik musi się uprzednio zarejestrować. Rejestracja pozwala w Amazonie na przeczytanie w ciągu miesiąca ok. 20% zawartości jednej książki, tj. 5 miesięcy na daną pozycję. Drukowanie lub kopiowanie udostępnionych tekstów nie jest możliwe. Krytycy uważają, że wyszukiwarki wspierają raczej trend do sprawdzania niż do czytania, a poza tym należy zastanowić się również nad fragmentarycznością takiej wiedzy. ▲ Collapse | | | literary Local time: 00:30 Engels naar Pools + ... ONDERWERPSTARTER bezpośrednio z antykwariatu? | Sep 16, 2006 |
Himawari wrote:
Używane książki są sprzedawane przez małe amerykańskie antykwariaty via Amazon i w tym wypadku trzeba płacić przy użyciu Pay-Pal'a. Co w wypadku Polaków jest trudne...
Pozdrawiam,
Elżbieta
Czy chodzi o bezpośrednie skontaktowanie się z antykwariatem? Bo Amazon.com nic nie pisze o PayPalu w swoich opcjach płatności. | | | Himawari Polen Local time: 00:30 Engels naar Pools + ... Bezpośrednio | Sep 16, 2006 |
Kilka razy próbowałam nabyć coś, co było na Amazonie jako "used". Za każdym razem byłam przekierowana na bezpośredni kontakt z antykwariatem, po czym kończyło się to komunikatem, że w mojej "strefie" (czyli na mój adres) zakup nie jest możliwy. Kiedy zirytowana poprosiłam Amazona o wyjaśnienie, okazało się, że przeszkodą jest forma płatności, czyli PayPal, który nie obsługiwał Polski "w tę stronę". Jedyną opcją pozostał w takich wypadkach Abe Books. Oczywiście, je... See more Kilka razy próbowałam nabyć coś, co było na Amazonie jako "used". Za każdym razem byłam przekierowana na bezpośredni kontakt z antykwariatem, po czym kończyło się to komunikatem, że w mojej "strefie" (czyli na mój adres) zakup nie jest możliwy. Kiedy zirytowana poprosiłam Amazona o wyjaśnienie, okazało się, że przeszkodą jest forma płatności, czyli PayPal, który nie obsługiwał Polski "w tę stronę". Jedyną opcją pozostał w takich wypadkach Abe Books. Oczywiście, jeśli ktoś może używać Pay Pala do takich płatności mieszkając w Polsce, nie ma problemu.
Pozdrawiam przy niedzieli,
Elżbieta ▲ Collapse | |
|
|
literary Local time: 00:30 Engels naar Pools + ... ONDERWERPSTARTER To był brakujący element | Sep 17, 2006 |
Teraz rozumiem już w pełni sytuację. Z samego Amazona raczej tylko kartą, poza Amazonem istnieją różne możliwości i można będąc w Polsce uzyskać dostęp praktycznie do każdej książki obcojęzycznej (można wręcz porównywać oferty cenowe jak w 9sekund).
Istnieją podobno specjalne karty kredytowe tylko do zakupów internetowych, wydawane przez banki AIG oraz GE Money, ale z wysokim oprocentowaniem i trzeba i tak mieć etat.
Z Paypalem sytuacja w Polsce poprawiła si... See more Teraz rozumiem już w pełni sytuację. Z samego Amazona raczej tylko kartą, poza Amazonem istnieją różne możliwości i można będąc w Polsce uzyskać dostęp praktycznie do każdej książki obcojęzycznej (można wręcz porównywać oferty cenowe jak w 9sekund).
Istnieją podobno specjalne karty kredytowe tylko do zakupów internetowych, wydawane przez banki AIG oraz GE Money, ale z wysokim oprocentowaniem i trzeba i tak mieć etat.
Z Paypalem sytuacja w Polsce poprawiła się chyba ogromnie właśnie w ostatnich miesiącach, być może wraz z wkroczeniem EBay.
Na razie poszedłem do biblioteki i okazało się, że jest przekład jednej z książek, o których zakupie myślałem: Cormac McCarthy "All the Pretty Horses" ("Rącze konie"). Wydanie amerykańskie w 1992 roku, polskie w 1996. Dobry tłumacz. Wcześniej nie wiedziałem o istnieniu tego przekładu. Koszt dla mnie: 0 zł. ▲ Collapse | | | Aga Blazek Local time: 00:30 Duits naar Pools + ... karta bez etatu | Sep 17, 2006 |
literary wrote:
Istnieją podobno specjalne karty kredytowe tylko do zakupów internetowych, wydawane przez banki AIG oraz GE Money, ale z wysokim oprocentowaniem i trzeba i tak mieć etat
Niektore banki mają w ofercie rodzaj karty debetowej do zakupów internetowych - posiadam taką kartę w BZ WBK. Trzeba koniecznie dopytać w banku - taka karta to podobno "instytucja" już prawie zapomniana, ponieważ klienci najczęściej korzystają z kart kredytowych.
Karta debetowa do zakupów internetowych jest nieco droższa (jednorazowa opłata za kartę) ale nie trzeba przestawiać żadnych dokumentów o dochodach itp. Umożliwia zakupy wszędzie tam, gdzie można płacić kartą - czasem zdarza się, że prowizja od transakcji jest nieco wyższa (np. w niektórych liniach lotniczych).
Pozdrawiam,
Aga | | |
Aga Blazek wrote:
Niektore banki mają w ofercie rodzaj karty debetowej do zakupów internetowych - posiadam taką kartę w BZ WBK.
Też mam "netkartę" w Multibanku, ponieważ normalna Visa mi niepotrzebna. W kombinacji z pejpalem spisuje się znakomicie. Musiałem jedynie zapłacić łżebankowi kilkadziesiąt zł za jej przedłużenie na kolejny rok...
Karta debetowa do zakupów internetowych jest nieco droższa (jednorazowa opłata za kartę) ale nie trzeba przestawiać żadnych dokumentów o dochodach itp.
Ale bez przesady - jeśli masz pustki na koncie albo permamentny debet, to bank ci takiej karty nie wyda. | | | literary Local time: 00:30 Engels naar Pools + ... ONDERWERPSTARTER Wypożyczalnie międzybiblioteczne | Sep 18, 2006 |
Jeśli chodzi o przekłady, warto sprawdzić swoją wypożyczalnię międzybiblioteczną - przeszukiwanie baz danych w komputerze domowym jest możliwe. Koszt dla wypożyczającego to cena przesyłki zwykłym listem w dwie strony - płatne w macierzystej bibliotece. O wiele szerszy krąg przeszukiwania.
literary | |
|
|
Iwona Szymaniak Polen Local time: 00:30 Lid Engels naar Pools + ... SITE LOCALIZER Questia, internetowa biblioteka | Sep 23, 2006 |
Znakomitym źródłem przeglądania, a nawet czytania książek jest Questia
http://www.questia.com/Index.jsp
Co miesiąc można czytać 3 książki za darmo. Można też czytać fragmenty książek. Wyszukiwanie według autorów, dziedzin, tytułów i w wielu innych konfiguracjach. Poza tym można pracować bezpośrednio w ich czytelni i robić sobie notatki, pisać, wprowadzać cytaty. To ... See more Znakomitym źródłem przeglądania, a nawet czytania książek jest Questia
http://www.questia.com/Index.jsp
Co miesiąc można czytać 3 książki za darmo. Można też czytać fragmenty książek. Wyszukiwanie według autorów, dziedzin, tytułów i w wielu innych konfiguracjach. Poza tym można pracować bezpośrednio w ich czytelni i robić sobie notatki, pisać, wprowadzać cytaty. To rewelacyjne, interaktywne narzędzie, ale chyba dostępne tylko dla subskrybentów. Subskrypcja miesięczna $19,90, a roczna bodajże $99,90.
Bardzo starannie i ciekawie zrobiona stona i duże, stale rosnące zasoby. Przysyłają też swój biuletyn z dość ciekawymi artykułami, również o języku. Biuletyn za darmo.
Questia ma też dobrze zrobione demo objaśniające i pokazujące możliwości tego systemu.
Mam nadzieję, że Wam się spodoba, ale już dość o niej, bo brzmię jak marketer, a moje słowa wynikają z czystego zachwytu.
Iwona ▲ Collapse | | | Księgarnia internetowa Tradebooks.pl | Oct 5, 2008 |
Nowa księgarnia książek obcojęzycznych (www.tradebooks.pl) sprowadza książki (w tym podręczniki akademickie) na zamówienie - a Amazonu.com, Amazonu.co.uk i Abebooks (ktory już też jest własnością Amazonu).
W swojej ofercie mają już kilka tysięcy pozycji - dostępnych od ręki - wysyłka - w 1 dzień (lol !!!) a niektóre podręczniki akademickie są tańsze niż na Amazonie
... See more Nowa księgarnia książek obcojęzycznych (www.tradebooks.pl) sprowadza książki (w tym podręczniki akademickie) na zamówienie - a Amazonu.com, Amazonu.co.uk i Abebooks (ktory już też jest własnością Amazonu).
W swojej ofercie mają już kilka tysięcy pozycji - dostępnych od ręki - wysyłka - w 1 dzień (lol !!!) a niektóre podręczniki akademickie są tańsze niż na Amazonie
Czas sprowadzenia książek ( już 2 razy) - około 3 tygodni
I nie trzeba mieć karty kredytowej, żeby robić u nich zakupy
Pozdrawiam
Michał ▲ Collapse | | | Zbig.ie Ierland Local time: 23:30 Engels naar Pools
beterworld.com tanio uzywane i nowe książki. wysyłka $3.97 cały świat
trochę długo idzie ale dojdzie w porównaniu z uk -to pół ceny (uwzględniając taniego teraz dolara)
polecam | | | literary Local time: 00:30 Engels naar Pools + ... ONDERWERPSTARTER A jak to było kiedyś? | Feb 18, 2009 |
Przed nastaniem Internetu.
Jest rok 1951. Młody tłumacz Maciej Słomczyński dostaje do przetłumaczenia pierwszą książkę, "Bartholomew Fair" Bena Jonsona.
Słomczyński ma matkę Angielkę mieszkającą w Polsce, rodzinę w Anglii, ojca bogacza w USA, od którego jednak nie chce przyjmować niczego.
Jest stalinizm, Słomczyńskiemu nie pozwala się wyjeżdżać za granicę. Mieszka on w Krakowie. 1,5 miesiąca od podpisania umowy pisze "Ja zresztą bardzo dobrze się prz... See more Przed nastaniem Internetu.
Jest rok 1951. Młody tłumacz Maciej Słomczyński dostaje do przetłumaczenia pierwszą książkę, "Bartholomew Fair" Bena Jonsona.
Słomczyński ma matkę Angielkę mieszkającą w Polsce, rodzinę w Anglii, ojca bogacza w USA, od którego jednak nie chce przyjmować niczego.
Jest stalinizm, Słomczyńskiemu nie pozwala się wyjeżdżać za granicę. Mieszka on w Krakowie. 1,5 miesiąca od podpisania umowy pisze "Ja zresztą bardzo dobrze się przegryzłem z Elisabethian Glossary przez cały tekst. (...) Ja tu mam masę książek z Biblioteki Jagiellońskiej o Elisabethian i Jacobean Stage i tam są wszystkie obyczaje. Tak samo mam kilka niemieckich, francuskich i angielskich książek o Jarmarku św. Bartłomieja. Jedna ma nawet 1200 stron i tam wszystko jest opracowane źródłowo."
Przesyła też matce zaraz w listopadzie egzemplarz sztuki do Warszawy, żeby zrobiła mu tłumaczenie "z głowy". (wg książki "Nie mogłem być inny")
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że Biblioteka Jagiellońska była tak skoncentrowana na Benie Jonsonie, przejrzałem zresztą online jej stare katalogi. Być może jakaś osobna biblioteka anglistyki.
Ale jeśli książki zostały sprowadzone z zagranicy (z Anglii), to w jaki sposób? ▲ Collapse | |
|
|
Dolar przestał być tani | Feb 18, 2009 |
uwzględniając taniego teraz dolara
Jak widać osłabienie kursu złotego uderzyło nie tylko w posiadaczy kredytów we frankach, ale także w sprowadzających książki z zagranicy. | | | iseult Verenigde Staten Local time: 18:30 Engels naar Pools + ... Też się nad tym zastanawiałam... | Feb 20, 2009 |
Jak kiedyś funkcjonowali tłumacze, bez Internetu, bez Proza...
Szkoda, że tak ciężko w Polsce o kartę kredytową, książki w Stanach są tanie, zwłaszcza literatura piękna. Ceny kształtują się na poziomie 10 - 30 dolarów. Do tego istnieje wiele miejsc gdzie można kupić używane książki za kilka dolarów. Ja tak np. kupowałam książki potrzebne mi na zajęcia...
W takich księgarniach jak Barnes and Noble bez problemu można zamówić wysyłkę do Polski. ... See more Jak kiedyś funkcjonowali tłumacze, bez Internetu, bez Proza...
Szkoda, że tak ciężko w Polsce o kartę kredytową, książki w Stanach są tanie, zwłaszcza literatura piękna. Ceny kształtują się na poziomie 10 - 30 dolarów. Do tego istnieje wiele miejsc gdzie można kupić używane książki za kilka dolarów. Ja tak np. kupowałam książki potrzebne mi na zajęcia...
W takich księgarniach jak Barnes and Noble bez problemu można zamówić wysyłkę do Polski.
No tak, ale bez karty chyba się nie uda...
Muszę przyznać, że w drugą stronę, tzn. z Polski jest trochę łatwiej, jakkolwiek miałam kilka przygód. Otwarte paczki, zagubione książki czy ostatnio problemy z kartą, których rozwiązanie trwało tydzień... Ale zawsze jakoś do mnie dotrą... ▲ Collapse | | |
tak ciężko w Polsce o kartę kredytową
Wystarczy założyć firmę, a na drugi dzień masz w skrzynce pocztowej (tej metalowej) masę ofert kart kredytowych bez żadnych zasadnych wymagań. Nie jest problemem wyrobić sobie taką kartę, problemem jest używać jej tak, aby nie popaść w spiralę długów. Najlepiej nie mieć debetu na koncie - ale wtedy karta kredytowa nie jest potrzebna. | | | Pagina's in het onderwerp: < [1 2] | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » Sprowadzanie książek z zagranicy Trados Studio 2022 Freelance | The leading translation software used by over 270,000 translators.
Designed with your feedback in mind, Trados Studio 2022 delivers an unrivalled, powerful desktop
and cloud solution, empowering you to work in the most efficient and cost-effective way.
More info » |
| Wordfast Pro | Translation Memory Software for Any Platform
Exclusive discount for ProZ.com users!
Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value
Buy now! » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |