Pagina's in het onderwerp:   [1 2] >
Excel 4.0 - dostępność
De persoon die dit onderwerp heeft geplaatst: Letra
Letra
Letra  Identity Verified
Polen
Local time: 18:12
Engels naar Pools
+ ...
Feb 4, 2011

Otrzymałem od klienta kuriozalne zlecenie dotyczące edycji wzorów wydruków w formacie Excela. Niestety wymagany program to Ms Excel w wersji 4.0 z 1992 roku. Późniejsze wersje rzekomo wprowadzają dodatkowe informacje, powodując błędy w zapisywaniu zmian.

W związku z tym mam pytanie, czy może ktoś wie, czy ta wersja Excela jest jeszcze dostępna? O ile pamiętam, licencjonowani użytkownicy wyższych wersji pakietów Office mogą legalnie używać starszych wersji. Zasta
... See more
Otrzymałem od klienta kuriozalne zlecenie dotyczące edycji wzorów wydruków w formacie Excela. Niestety wymagany program to Ms Excel w wersji 4.0 z 1992 roku. Późniejsze wersje rzekomo wprowadzają dodatkowe informacje, powodując błędy w zapisywaniu zmian.

W związku z tym mam pytanie, czy może ktoś wie, czy ta wersja Excela jest jeszcze dostępna? O ile pamiętam, licencjonowani użytkownicy wyższych wersji pakietów Office mogą legalnie używać starszych wersji. Zastanawiam się, czy tamte pierwsze edycje nie są gdzieś dostępne bezpłatnie. Będę wdzięczny za pomoc.
Collapse

Stanislaw Czech, MCIL CL
Stanislaw Czech, MCIL CL  Identity Verified
Verenigd Koninkrijk
Local time: 17:12
Lid 2006
Engels naar Pools
+ ...
SITE LOCALIZER
Na pewno potrzebujesz Excella? Feb 4, 2011

Możesz to przetłumaczyć w jakimś CAT wątpię by dodał jakieś informacje.

Pozdrawiam
S

Letra
Letra  Identity Verified
Polen
Engels naar Pools
+ ...
ONDERWERPSTARTER
Przetłumaczyć pewnie się da Feb 4, 2011

Ale chciałbym zobaczyć, jak wygląda plik oryginalny przed tłumaczeniem i przetłumaczony. A to mogę zrobić tylko w tym Excelu, mając pewność, że u mnie wygląda tak samo, jak u klienta.

Alexander Onishko
Alexander Onishko  Identity Verified
Russisch naar Engels
+ ...
Spokojnie! Feb 4, 2011

O ile rozumiem, możesz normalnie otworzyć te piłki w swoim Excele? Tylko nie możesh zapisać w tym formacie?

Po prostu zapytaj klienta czy można wysłać przetłumaczone pliki w formacie Excel 2003.

Letra
Letra  Identity Verified
Polen
Engels naar Pools
+ ...
ONDERWERPSTARTER
Pliki otwiera każdy Excel Feb 4, 2011

Tylko przy otwieraniu ostrzega, że plik może być uszkodzony, a przy zapisywaniu, że część zmian może zostać utracona. Klienta już pytałem. Przeróbka wzorów do nowszej wersji Excela powoduje zwiększenie ich rozmiaru, a to z kolei powoduje problemy w samym oprogramowaniu. Dlatego to musi być wersja Excela wskazana przez klienta.

Piotr Wargan
Piotr Wargan  Identity Verified
Polen
Jeśli taki wymagający - niech sam dostarczy excela z 1992 r ;-) Feb 4, 2011

A może jest jakieś muzeum techniki komputerowej udostępniające starsze programy?
Pozdrawiam,
PW

Letra
Letra  Identity Verified
Polen
Engels naar Pools
+ ...
ONDERWERPSTARTER
Chciałbym to wiedzieć Feb 4, 2011

Ale klient szuka kogoś, kto taki program już ma. I tyle. Dla mnie to równie dziwne i wierzcie mi, że próbowałem to obejść. Pozostaje mi poszukać programu lub zrezygnować ze zlecenia. W sumie, jeśli ktoś pracował w branży na początku lat 90. (komputery z procesorami 386/486, o ile się nie mylę) i nabył legalnego Office'a, to raczej go nie wyrzucił. Więc prędzej czy później klient znajdzie osobę, która ma ten program i przyjmie zlecenie.

Anna Polakow
Anna Polakow  Identity Verified
Polen
Nederlands naar Pools
+ ...
Microsoft Feb 4, 2011

Proponuje zwrocic sie do Microsoft z prosba o udostepnienie starej wersji programu. Nie sadze by czynili trudnosci. Lub poszukac przy pomocy google i znlezc entuzjaste starego oprogramowania.

M.A.B.
M.A.B.
Polen
Engels naar Pools
+ ...
Tak, świetnie Feb 4, 2011

Tylko może być jeden problem: z odpaleniem tego archaicznego Office'a na dowolnym współczesnym Windowsie.
O ile mi wiadomo, to w roku 1992 był co najwyżej Windows 3.1.
M

Crannmer
Crannmer
Duits naar Pools
+ ...
Wyrzucił Feb 4, 2011

Letra wrote:
W sumie, jeśli ktoś pracował w branży na początku lat 90. (komputery z procesorami 386/486, o ile się nie mylę) i nabył legalnego Office'a, to raczej go nie wyrzucił.

Oczywiście, ze wyrzucił. Bo taki komputer wraz z znajdującym się na nim oprogramowaniem poza zajmowaniem miejsca do niczego się obecnie nie nadaje.
Tak jak ja wyrzuciłem już parę lat temu 286 kupiony 1990 oraz 386 i 486 kupione w ciągu lat dziewięćdziesiątych. A kupiony 1987 Atari ST podarowałem do muzeum komputerów.

Letra
Letra  Identity Verified
Polen
Engels naar Pools
+ ...
ONDERWERPSTARTER
Można i tak :) Feb 4, 2011

Ja swojego pierwszego laptopa z Pentium 133 MHz nadal mam. A na nim Win 95 i Office 95. I pewnie nigdy go nie wyrzucę, choćby z sentymentu. Kwestia podejścia. Ale czy dałoby się na nim odpalić tamtego starszego Offica, nie wiem. A stawianie obok Win 3.11 to chyba zbyt dużo zachodu, choć komplet dyskietek też mam! W każdym razie dostrzegam, że wszyscy forumowicze w pełni podzielają moje zdanie, wyrażone na początku wątku, że zlecenie jest kuriozalne... See more
Ja swojego pierwszego laptopa z Pentium 133 MHz nadal mam. A na nim Win 95 i Office 95. I pewnie nigdy go nie wyrzucę, choćby z sentymentu. Kwestia podejścia. Ale czy dałoby się na nim odpalić tamtego starszego Offica, nie wiem. A stawianie obok Win 3.11 to chyba zbyt dużo zachodu, choć komplet dyskietek też mam! W każdym razie dostrzegam, że wszyscy forumowicze w pełni podzielają moje zdanie, wyrażone na początku wątku, że zlecenie jest kuriozalne Zapytam w Microsofcie, choćby z czystej ciekawości.Collapse

Grzegorz Gryc
Grzegorz Gryc  Identity Verified
Frans naar Pools
+ ...
Ni ma lekko... Feb 4, 2011

Anna Polakow wrote:

Proponuje zwrocic sie do Microsoft z prosba o udostepnienie starej wersji programu. Nie sadze by czynili trudnosci.

Będą.
To nie jest od lat dostępne na żadnych nośnikach w żadnym kanale dystybucji.
Nikt się nie będzie poświęcał i wydostawał tego z głębokich archiwów, więc po prostu spuszczą Cię po drucie.

Teoretycznie, zgodnie z zasadą ogólną, masz prawo downgrade do poprzednich wersji tylko w przypadku licencji grupowych.
W praktyce to dotyczy jednej wersji do tyłu, bo musisz kupić legalny nośnik, co jest prawie niemożliwością dla starszych.
W przypadku MSDN do pobrania dostępne były chyba dwie wersje do tyłu.

Lub poszukac przy pomocy google i znlezc entuzjaste starego oprogramowania.

W Polsce oprogramowanie zainstalowane przed wejściem w życie ustawy z 2 lutego 1994 jest teoretycznie legalne, bo prawo nie działa wstecz, ale Win 3.1 chodzące bez reinstalacji od prawie 20 lat to chyba już nie istnieje w naturze
Natomiast rozpowszechnianie tego pod ustawę podpada, bo MS nigdy tych wersji nie uwolnił.

Mam Office 95 równoznacznego z 5.0.
Excela nie instaluję od dawna, ale Word mi bardzo dobrze nadal służy do naprawiania spieprzonych ogonków

Jak masz znajomych administratorów na uczelni, może to u nich leżeć, uczelnia nie wyrzuca prawie niczego, parę miesięcy u kumpla na półce widziałem Wordperfecta pod DOS-a
U mnie na pewno mieli tego Ofisa, więc pewnie dalej gdzieś tam się kurzy.

Zdrówkot
GG

[Edited at 2011-02-04 17:58 GMT]

Grzegorz Gryc
Grzegorz Gryc  Identity Verified
Frans naar Pools
+ ...
Różne Feb 4, 2011

Letra wrote:

Ja swojego pierwszego laptopa z Pentium 133 MHz nadal mam. A na nim Win 95 i Office 95.

No to nie musiałem Ci oferować sprawdzania w tej wersji...

I pewnie nigdy go nie wyrzucę, choćby z sentymentu. Kwestia podejścia.

Notebook mniej miejsca zajmuje, więc też mam podobny
Mam na nim archiwalne środowisko Tradosa 5.5 i 6.5, dawniej się przydawało czasem, ale obecnio to już sobie tylko leży.

Ostatnio mi podstępnie wynieśli do piwnicy kompa z jakoś z 1990 roku i nie bolało
Jeśli go wcześniej nie wyrzucono, to tylko dlatego, że się opierałem, bo żelastwo w środku jest absolutnie unikatowe w stylu Orchid Fahrenheit 1280, który 20 lat temu kosztował majątek, wypatrzyłem go kiedyś na szrocie za jakieś10 PLN i mnie urzekł
Standardowego trupa dawno bym wywalił.

Ale czy dałoby się na nim odpalić tamtego starszego Offica, nie wiem.

Da się.
Miałem tak kiedyś w firmie.
A programy 16-bitowe powinny działać we wszystkich 32-bitowych Windows, ale nie próbowałbym tego stawiać przy istniejącym wyższym Ofisie. bywały ciężkie jaja.
A podsystem 16-bitowy został usunięty w wersjach 64-bitowych i tam już na pewno się nie da.

A stawianie obok Win 3.11 to chyba zbyt dużo zachodu, choć komplet
dyskietek też mam!

O ile pamiętam, nie było to jakoś tragiczne.
Trzeba było odpalić w DOS mode (F8 przy starcie wyświetla menu, jak dzisiaj), ale ja to miałem z zachowaniem starego systemu operacyjnego tj. DOS-a, Windows 95 to jeszcze umożliwiał.

W każdym razie dostrzegam, że wszyscy forumowicze w pełni podzielają moje zdanie, wyrażone na początku wątku, że zlecenie jest kuriozalne

Bo to głęboka prehistoria teraz.
Ale myślę, że za kilka dni mógłbym coś wykopać.

Zdrówkot
GG

Gwidon Naskrent
Gwidon Naskrent  Identity Verified
Polen
Engels naar Pools
+ ...
Maszyna wirtualna Feb 4, 2011

Postaw Windows 3.1/Windows 95 (nie pamiętam pod jaki system to było) na maszynie wirtualnej (np. VirtualBox) i zainstaluj Excela. Może być tylko problem z wymianą plików z systemem hosta. W najgorszym wypadku otworzysz kopię na hoście i będziesz ją przepisywał na wirtualnym.

Wujek Google Ci podpowie jak zdobyć rzeczony system i pakiety. Mam tylko nadzieję, że nie musi to być akurat wersja PL.

[Edited at 2011-02-04 20:19 GMT]

Alexander Onishko
Alexander Onishko  Identity Verified
Russisch naar Engels
+ ...
* Feb 4, 2011

Letra wrote:

Tylko przy otwieraniu ostrzega, że plik może być uszkodzony, a przy zapisywaniu, że część zmian może zostać utracona.

Własnie tego nie trzeba się bać. Proszę mi wierzyć. Po prostu spróbuj zapisać jeden taki plik i odesłać do klienta i zapytać czyli plik jest w porządku.

Pagina's in het onderwerp:   [1 2] >

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(en) van dit forum
Monika Jakacka Márquez[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Excel 4.0 - dostępność

Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »
Trados Studio 2022 Freelance
The leading translation software used by over 270,000 translators.

Designed with your feedback in mind, Trados Studio 2022 delivers an unrivalled, powerful desktop and cloud solution, empowering you to work in the most efficient and cost-effective way.

More info »