Pagina's in het onderwerp: < [1 2] | Podyplomowe Studia dla Tłumaczy Konferencyjnych (Uniw. Jagielloński w Krakowie) De persoon die dit onderwerp heeft geplaatst: Daria Nawrocka
| Jerzy Czopik Duitsland Local time: 00:29 Lid 2003 Pools naar Duits + ... Pewnie ludzie mówili... | Aug 17, 2010 |
bo u mnie pewnie coś usłyszeli, czego do końca nie zrozumieli bądź wyjęli spomiędzy linijek.
Sorry za zamieszanie - a swoją drogą Gina mogła to dokładniej sprecyzować...
Mam nauczkę na przyszłość nie pchać palców tam, gdzie nie trzeba![](https://cfcdn.proz.com/images/bb/smiles/icon_smile.gif) | | | University CERTIFICATION Program | Aug 17, 2010 |
Kończąc temat, załączam aktualną broszurę SDL na temat programu:
http://www.lspsoftware.pl/download/sb_SDL Trados University_web_en (2)_tcm18-15614.pdf
Taką samą można pobrać też ze strony SDL.
Jak widać SDL pisze tylko o zniżce na licencje, więc gdyby to wdrożyć w PL, to cena licencji by się nie zmieniła, tylko dojdą zobowiązania dla uczelni (... See more Kończąc temat, załączam aktualną broszurę SDL na temat programu:
http://www.lspsoftware.pl/download/sb_SDL Trados University_web_en (2)_tcm18-15614.pdf
Taką samą można pobrać też ze strony SDL.
Jak widać SDL pisze tylko o zniżce na licencje, więc gdyby to wdrożyć w PL, to cena licencji by się nie zmieniła, tylko dojdą zobowiązania dla uczelni (np. to, że studenci będą podchodzić do egzaminów certyfikacyjnych).
Pozdrawiam,
Agenor
P.S. Rzeczywistość naszych czasów jest taka, że gdyby LSP kogokolwiek kiedykolwiek wyrolowało, to już dawno byśmy byli poza rynkiem. Nie działa to jednak w druga stronę. Spotkałem się już z sytuacjami, gdy tłumacze np. nie płacili ostatniej raty za szkolenie informując, że wiedzą, że kwota jest za mała na rozpoczynanie procedury windykacji - nie mamy Pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobi. ▲ Collapse | | | No such thing as a free dinner | Aug 17, 2010 |
Agenor Hofmann-Delbor wrote:
Program akademicki wymyślił jeszcze Trados GMBH, dzięki czemu wiele uczelni, w tym UJ, mogło kupić soft wartości kilkudziesięciu tysięcy euro za 10% tej ceny. To producent ustalił zasady, więc sugestie, że ktoś tu w Polsce roluje uczelnie są nieco zaskakujące.
Ja tylko pieniacko udawałem, że brałem za dobrą monetę to, co Jurek napisał ;P
Początkowo Trados dostarczając te licencje (za 10% wartości) oczekiwał jeszcze długiej listy zobowiązań, informacji na stronie uczelni itd.
Zresztą UJ tych informacji chyba nigdy nie powiesił na swoich stronach, podobnie jak informacji o programie akademickim Kilgraya itp.
Procesy decyzyjne są na (nie tylko) państwowych uczelniach tak rozmyte, że tak naprawdę ideałem byłoby, gdyby się wszystko samo robiło.
I tak mam tam teraz (tzn. od tego roku...) sensownego administratora, który ma mózg i któremu się coś chce tzn. samodzielnie spieprzył instalację Tradosa i następnym razem się spyta ![](https://cfcdn.proz.com/images/bb/smiles/icon_smile.gif)
(...) Mniej więcej wraz z wersją Suite pojawiła się głupia, nie ukrywajmy, certyfikacja na trzech poziomach, która nijak nie miała się do używania programu.
Mnie się nawet nie chciało do tego podejść, choć egzamin dostałem za darmo przy okazji jakiegoś upgrade.
Chyba bym zdał...
(...) Dla porównania za bezterminową licencję Professional w ramach "oldschoolowego" programu uczelnia płaci ok. 870 zł.
Wiem.
Jeśli chodzi o MQ. DVX czy inne, kosztuje mnie to trochę pisania maili i pertraktacji plus oczywiście użerania się z administracją i władzami uczelni, które inercyjnie same z siebie nie podpiszą kwitu.
Kupienie bezterminowych edukacyjnych licencji Tradosa jest dla uczelni najwygodniejsze, bo zwalnia z myślenia.
Tak btw. Grzegorz - skoro kupili Studio, to mają też Suite w zestawie. To na wypadek, gdyby maszyny jednak nie podołały.
Na szczęście.
A Studio tam odpali, tylko po prostu będzie bardzo wolne.
Zreszta mam drugą salę, jakoś to zorganizuję i ich nie będę katował.
Choć to, że nie będę tam już musiał odpalać tego koszmarnego, dziadowsko napisanego Multiterma 2007 samo w sobie jest warte tych 870 PLN na maszynę...
IMO rynek jest taki, że jak na razie mogą Studio w ogóle nie widzieć.
P.S. Dzięki za miłe słowa, ale pamiętajcie, że na portalach i po 16:00 ja naprawdę jestem osobą prywatną, a nie LSP Software-manem
Dobra, na portalach i po 16:00 kadzimy Ci prywatnie.
PS
Co do lanczu za friko, nie ukrywajmy, że np. program akademicki Kilgraya i dystrybucja wśród studentów softu na rok ma na celu przywiązanie studentów do ich rozwiązań i odcinanie od tego kuponów w przyszłości tzn. w żaden sposób charytatywny nie jest.
Różnica jest tylko taka, że takiego MQ poprawnie zainstaluje nawet szympans i będzie działać, a do uruchomienia Multiterma bywa potrzebny guru i to (plus oczywiście paranoidalna logika Multiterma) to jest właśnie to subtelne distinguo, która sprawia, że moi studenci gromadnie wybierają teraz raczej MQ czy co insze.
Mam np. na sumieniu parę licencji Metatexis, którego w normalnym życiu nie używam.
Mnie jest naprawdę obojętne, co oni wybiorą, tylko żeby to zrobili świadomie.
Jak widzą cztery czy pięć narzędzi, to jest szansa.
A że Multiterm mi się na zajęciach gromadnie wypieprza, to naprawdę nie jest zamierzone, on po prostu tak ma.
Zdrówkot, prywatnie używający głównie DVX...
GG | | | Jerzy Czopik Duitsland Local time: 00:29 Lid 2003 Pools naar Duits + ... Nie jest aż tak źle | Aug 17, 2010 |
i soft SDL działa, coraz lepiej nb.
A będzie jeszcze lepiej, jeno czacza poczekać.
Jak maszyny są nasze, to i MT i reszta działa. U klientów może być różno. Ale u większości korporacyjnych to akurat działa bardzo dobrze. Dlaczego? Bo użytkownikom nie wolno w NICZYM grzebać. Więc jak raz zainstalują, to taka maszyna jest fix i nie tykana. Więc działa. | |
|
|
Agenor Hofmann-Delbor wrote:
P.S. Rzeczywistość naszych czasów jest taka, że gdyby LSP kogokolwiek kiedykolwiek wyrolowało, to już dawno byśmy byli poza rynkiem.
Jak mówię, jesteście ewenementem.
Nie działa to jednak w druga stronę. Spotkałem się już z sytuacjami, gdy tłumacze np. nie płacili ostatniej raty za szkolenie informując, że wiedzą, że kwota jest za mała na rozpoczynanie procedury windykacji - nie mamy Pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobi.
No popatrz...
Wiem, że studenci się wymieniają na wszystkie strony krakami i łarezami, ale w coś takiego to bym nie uwierzył, jakby mi ktoś inny powiedział...
Zdrówkot
GG | | | Zależy, jak patrzeć... | Aug 17, 2010 |
Jerzy Czopik wrote:
i soft SDL działa, coraz lepiej nb.
Nic dziwnego.
No bo gorzej niż stary Multiterm to chyba nic nie mogło działać...
A będzie jeszcze lepiej, jeno czacza poczekać.
Jak wiesz, wiem ![](https://cfcdn.proz.com/images/bb/smiles/icon_smile.gif)
Tylko już z dziesięć lat czekam na różne rzeczy i jak im płacę za upgrade, to i tak mam te same błędy, od których piany na pysku dostaję.
Bufor mi się przepełnił.
Jak maszyny są nasze, to i MT i reszta działa.
Moje też działają, a mam tego chyba w domu łącznie z dziesięć.
Tylko że ich doglądam i wiem, jak toto instalować.
Choć czasem i tak nie wychodzi.
Vide http://www.proz.com/forum/sdl_trados_support/177787-multiterm_issue_circus_java_runtime_environment_cannot_be_loaded.html
Pól dnia nad tym siedziałem, zanim m. in. dzięki Twoim sugestiom naprawiłem w sposób dokładnie odwrotny od zalecanego przez SDL.
To są jakieś jaja tzn. magia.
Oni po prostu nie mają pojęcia, co piszą.
Soft powinien działać przewidywalnie, a ja już za stary jestem, żeby mnie bawiło, jak się pasek postępu (re)instalacji przesuwa.
U klientów może być różno. Ale u większości korporacyjnych to akurat działa bardzo dobrze. Dlaczego? Bo użytkownikom nie wolno w NICZYM grzebać. Więc jak raz zainstalują, to taka maszyna jest fix i nie tykana. Więc działa.
Taka jest mniej więcej zasada w tych pracowniach.
Juzer nic nie może, jak coś zmieni, to SteadyState przywróci konfigurację wyjściową po restarcie, a MT i tak się nieprzewidywalnie wywala, choć był gruntownie sprawdzony przed rozklonowaniem.
Tylko tam się aktualizacje robią automatycznie (to chyba normalne...), ale chłopaki od Multiterma nie znają chyba tego słowa.
Zdrówkot
GG | | | Pagina's in het onderwerp: < [1 2] | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » Podyplomowe Studia dla Tłumaczy Konferencyjnych (Uniw. Jagielloński w Krakowie) Trados Studio 2022 Freelance | The leading translation software used by over 270,000 translators.
Designed with your feedback in mind, Trados Studio 2022 delivers an unrivalled, powerful desktop
and cloud solution, empowering you to work in the most efficient and cost-effective way.
More info » |
| Anycount & Translation Office 3000 | Translation Office 3000
Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.
More info » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |