Pagina's in het onderwerp:   [1 2] >
problemy z wyłączeniem laptopa
De persoon die dit onderwerp heeft geplaatst: Evonymus (Ewa Kazmierczak)
Evonymus (Ewa Kazmierczak)
Evonymus (Ewa Kazmierczak)  Identity Verified
Polen
Local time: 20:53
Engels naar Pools
+ ...
Aug 15, 2010

Dzień dobry niedzielnie,
od piątku wieczór mam problemy z normalnym wyłączeniem swojego laptopa (Toshiba+Vista). Gdy wybieram z Menu "Zamknij" komputem uruchamia się ponownie, tak jakbym wybrała "uruchom ponownie". Po takiej próbie (lub kilku bezskutecznych próbach) nie mogę go już "uśpić" poprzez zamknięcie monitora (zawiesza się), i jedynym wtedy sposobem jest albo rozładowanie baterii, albo dłuższe naciskanie przycisku wyłącz/włącz.
Czy ktoś z Was rozpoznaj
... See more
Dzień dobry niedzielnie,
od piątku wieczór mam problemy z normalnym wyłączeniem swojego laptopa (Toshiba+Vista). Gdy wybieram z Menu "Zamknij" komputem uruchamia się ponownie, tak jakbym wybrała "uruchom ponownie". Po takiej próbie (lub kilku bezskutecznych próbach) nie mogę go już "uśpić" poprzez zamknięcie monitora (zawiesza się), i jedynym wtedy sposobem jest albo rozładowanie baterii, albo dłuższe naciskanie przycisku wyłącz/włącz.
Czy ktoś z Was rozpoznaje symptomy?
Dodam, że laptop bardzo mi się ostatnio w czasie upałów nagrzewa. Podobno to normalne i powinnam kupić jakąś podkładkę chłodzącą, ale nie jestem pewna. Również spaliła mi się ostatnio karta sieciowa w czasie burzy, którą zastępuję tymczasowo adapterem sieciowym. Także Esset trochę się dziwnie zachowuje (zgłasza problemy, a po kliknięciu na ikonkę problemy znikają).
Czy to wszystko razem może mieć jakiś wspólny związek.
Wiem, że mogę oddać do serwisu (jest jeszcze na gwarancji do końca roku), ale to potrwa miesiąc (serwis w Bielsko-Białej), nawet zwykły serwis w lokalnych sklepach komputerów twierdzi, że będzie potrzebował kilka dni na obserwacje. A nie mogę na to sobie pozwolić (pilne zlecenie); to moje jedyne narzędzie pracy i w tej chwili nie bardzo mogę sobie pozwolić na zapasowy komputer. Więc ta porada odpada
Może jest jakieś inne proste rozwiązanie, typu "odhacz coś w ustawieniach"?
Z góry dziękuję za wszelkie życzliwe porady. Poproszę o prosty język komputerowy
pozdrawiam
Ewa
P.s. chodzi mi oczywiście o rozwiązanie problemu z zamykaniem systemu; inne problemy podałam jako okoliczności towarzyszące.

[Edited at 2010-08-15 09:00 GMT]
Collapse

Iwona Szymaniak
Iwona Szymaniak  Identity Verified
Polen
Lid
Engels naar Pools
+ ...
SITE LOCALIZER
Doraźne studzenie Aug 15, 2010

Na to wyłączanie to nie wiem, ale...

Gdzie masz wylot z wentylatora wewnętrznego? Jeśli pod spodem, to rzeczywiście może się grzać.
Tak miałam w hapeku jakimś tam. Stawiałam wtedy lapka na 2 pudełkach od zapałek i mu różne szaleństwa wylatywały z hademusku.

W czasie ostatniej fali upałów moje Lenovo nie dostawało cipieju, ale dodatkowo studziłam je wentylatorkiem małym. Może Tobie też pomoże, czego z jakoś do nieprzytomności nagrzanej
... See more
Na to wyłączanie to nie wiem, ale...

Gdzie masz wylot z wentylatora wewnętrznego? Jeśli pod spodem, to rzeczywiście może się grzać.
Tak miałam w hapeku jakimś tam. Stawiałam wtedy lapka na 2 pudełkach od zapałek i mu różne szaleństwa wylatywały z hademusku.

W czasie ostatniej fali upałów moje Lenovo nie dostawało cipieju, ale dodatkowo studziłam je wentylatorkiem małym. Może Tobie też pomoże, czego z jakoś do nieprzytomności nagrzanej Warszawy Ci życzę.

Modem mobilny natomiast mi się bez przerwy wyłącza, co bywa wkurzające.

I.:)

[Zmieniono 2010-08-15 09:33 GMT]

[Zmieniono 2010-08-15 09:34 GMT]
Collapse

Jerzy Czopik
Jerzy Czopik  Identity Verified
Duitsland
Lid 2003
Pools naar Duits
+ ...
Wejdź do panelu sterowania Aug 15, 2010

i wybierz opcje zarządzania energią.
Tam będzie pewnie cała masa ustawień - włącznie z tym, co ma się dziać w chwili zamknięcia pokrywy. Niestety nie mam szans podania Ci gotowego rozwiązania, bo każdy lapek prawie ma tam inne ustawienia - ale być może tam coś znajdziesz. Opcje zarządzania energią są w wiśce nawet całkiem zrozumiale opisane.
Ew. Toshiba ma swój program do zarządzania tym - w polu powiadomień wiśki może być symbol akumulatora lub kabla siecio
... See more
i wybierz opcje zarządzania energią.
Tam będzie pewnie cała masa ustawień - włącznie z tym, co ma się dziać w chwili zamknięcia pokrywy. Niestety nie mam szans podania Ci gotowego rozwiązania, bo każdy lapek prawie ma tam inne ustawienia - ale być może tam coś znajdziesz. Opcje zarządzania energią są w wiśce nawet całkiem zrozumiale opisane.
Ew. Toshiba ma swój program do zarządzania tym - w polu powiadomień wiśki może być symbol akumulatora lub kabla sieciowego. Jeżeli jest, to on reprezentuje właśnie zmodyfikowane zarządzanie energią Toshiby (ma to zarówno Dell, jak i Sony). Jeżeli tam nie znajdziesz, to w panelu sterowania może być. Jak masz jakąś pozycję ze słowem Toshiba w nazwie, to zacznij od niej.
Co do przegrzewania się laptopów - nie powinny, jeżeli mają dobrze dobrane podzespoły. Czego na pewno nie trzeba robić, to stawianie na kocu czy obrusie - wtedy na pewno chłodzenie jest utrudnione.

Niemniej jednak trochę mnie dziwi, że laptop Toshiby sprawia problemy. Do tej pory znałem tylko najlepsze opinie na ich temat. Z własnego doświadczenia na Toshibę nie mogę narzekać, to był mój pierwszy lapek i spisywał się bardzo dobrze. Potem miałem dwa Vaio, też bardzo dobre. Natomiast aktualnego Della najchętniej bym się już wczoraj pozbył, ale muszę z nim niestety wytrzymać do maja 2011.
Collapse

Andrzej Mierzejewski
Andrzej Mierzejewski  Identity Verified
Polen
Pools naar Engels
+ ...
podstawka pod laptop Aug 15, 2010

ale bierna, bez wentylatora. Ja mam taką http://tinyurl.com/23v9tmq - cena ok. 17 PLN w hipermarkecie.
Daje efekt: wentylator pracuje znacznie wolniej, przestał być słyszalny, a powietrze przy wylocie jest chłodniejsze, niż bez zpodstawki.
I sugeruję nie tracić pieniędzy na podstawki z wentylatorami (nawet trzema) zasilanymi przez USB. Widziałem ceny > 100 PLN.

Przy oka
... See more
ale bierna, bez wentylatora. Ja mam taką http://tinyurl.com/23v9tmq - cena ok. 17 PLN w hipermarkecie.
Daje efekt: wentylator pracuje znacznie wolniej, przestał być słyszalny, a powietrze przy wylocie jest chłodniejsze, niż bez zpodstawki.
I sugeruję nie tracić pieniędzy na podstawki z wentylatorami (nawet trzema) zasilanymi przez USB. Widziałem ceny > 100 PLN.

Przy okazji: dlaczego producenci laptopów nie instalują składanych/wysuwanych/obrotowych nóżek, które zwiększyłyby odległość laptopa od stołu o 0,5 - 1 cm? Wystarczyłyby dwie od strony wyświetlacza, efekt byłby zauważalny. Pytanie retoryczne.
Collapse

Polen
Engels naar Pools
+ ...
ONDERWERPSTARTER
dziękuję Aug 15, 2010

@Jerzy - bardzo dziękuję; spróbuję poustawiać.
@Iwonka - mam chłodzenie z boku, a i tak istna dmuchawa gorąca.
Ewa

Polen
Engels naar Pools
+ ...
ONDERWERPSTARTER
podstawki Aug 15, 2010

Andrzej Mierzejewski wrote:

Andrzej, dzięki za radę! zwłaszcza, że Pan z lokalnego Komputronika doradzał mi podstawki właśnie w okolicach 200zł :/ dobrze, że odłożyłam ten zakup.
Ewa

Jerzy Czopik
Duitsland
Lid 2003
Pools naar Duits
+ ...
Odpowiedź retoryczna: desktop też się grzeje Aug 15, 2010

dlatego na razie nie bardzo wiem, czemu te lapki trzeba dodatkowo chłodzić?
Każdy komputer się grzeje...
Dlatego nie trzeba kupować lapków z desktopowymi procesorami, nawet jeśli sprzedawcy zachwalają takie cuś jako najwyższe cudo techniki. W końcu do lapków nie bez kozery specjalne procesory skonstruowano, żeby się właśnie mniej grzały i mniej prądu jadły (idzie w parze).
Zarówno Dell Vostro jak i Vaio BX197XP (dzisiaj staruszek, ma 5 lat) się grzeją, ale
... See more
dlatego na razie nie bardzo wiem, czemu te lapki trzeba dodatkowo chłodzić?
Każdy komputer się grzeje...
Dlatego nie trzeba kupować lapków z desktopowymi procesorami, nawet jeśli sprzedawcy zachwalają takie cuś jako najwyższe cudo techniki. W końcu do lapków nie bez kozery specjalne procesory skonstruowano, żeby się właśnie mniej grzały i mniej prądu jadły (idzie w parze).
Zarówno Dell Vostro jak i Vaio BX197XP (dzisiaj staruszek, ma 5 lat) się grzeją, ale nigdy się tym nie przejmowałem. Stoją na stole, a czasami muszą i parę godzin na kolanach wytrzymać - ku obopólnemu zadowoleniu, tzn. żadnego z nich jeszcze diabli nie wzięli, a kolana nie ugotowane do dziś.
Natomiast komputer-zabawka, czyli Vaio VGN-P11Z/G, nawet wentylatorka nie ma i żyje... Więc naprawdę nie wiem, co z tymi Waszymi lapkami jest nie tak...
Collapse

Iwona Szymaniak
Iwona Szymaniak  Identity Verified
Polen
Lid
Engels naar Pools
+ ...
SITE LOCALIZER
Klima Aug 15, 2010

Może różnica polega na tym, że masz u siebie klimę, a my nie. Ja w tej chwili z powodów rodzinnych siedzę w Wuwie w bloku z wielkiej płyty, w pokoju, który od rana jest dogrzewany słońcem (teraz sobie poszło, uff) i mam wrażenie, że siedzę w piecu martenowskim.
Jeśli ja się grzeję i mój mózg, to dlaczego ma tego nie robić mój lapek?

I.

Jerzy Czopik
Duitsland
Lid 2003
Pools naar Duits
+ ...
Klimat mam jak najbardziej Aug 15, 2010

Natomiast urządzenia potocznie zwanego klimą w domu nie posiadam.
Mam natomiast w pokoju termperatury do 30 stopni w porywach, jak są upały. Miałem laptopa w Portugalii na urlopie, chodził czasami wiele godzin...
Może i się grzał, ale co mi to? To jego problem, a nie mój. Mnie było i bez tego już gorąco, a tu niestety żadne podkładki nie pomogą. Apropos, tam też nie było klimatyzacji.
Dla wyjaśnienia: ja nie pracuję na stałe laptopem, tylko na wyjazdach - s
... See more
Natomiast urządzenia potocznie zwanego klimą w domu nie posiadam.
Mam natomiast w pokoju termperatury do 30 stopni w porywach, jak są upały. Miałem laptopa w Portugalii na urlopie, chodził czasami wiele godzin...
Może i się grzał, ale co mi to? To jego problem, a nie mój. Mnie było i bez tego już gorąco, a tu niestety żadne podkładki nie pomogą. Apropos, tam też nie było klimatyzacji.
Dla wyjaśnienia: ja nie pracuję na stałe laptopem, tylko na wyjazdach - stąd być może nie doceniam problemu. Niemniej jednak, gdy już mi przyjdzie pracować z takim urządzeniem, to nie mam problemów z przegrzewaniem - dlatego być może traktuję potrzeby podkładek itp. nieco ubocznie.
A jak sama Iwonko piszesz, i Ty i Twój mózg się grzeją - i nie chłodzisz ich jakoś dodatkowo podkładkami. Lapek jest skonstruowany po to, aby wytrzymywał swoje własne gorąco, tak jak Ty Twoje wytrzymujesz. Inwestowanie więc w podkładki wentylatorowe itp. IMHO to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Stół zapewnia wystarczającą wentylację, moim zdaniem - w końcu producenci to przewidują.
Collapse

Andrzej Mierzejewski
Andrzej Mierzejewski  Identity Verified
Polen
Pools naar Engels
+ ...
Klima albo... Aug 15, 2010

AFAIK max. eksploatacyjna temperatura powietrza dla domowego sprzetu elektronicznego, w tym komputerów PC i laptopów, to 35 stopni C. Powyżej tej temperatury mają prawo się przegrzewać.
Więc, jeżeli można poprawić warunki chłodzenia przez zwiększenie odstępu między spodem laptopa a stołem i bez dodatkowych wentylatorów, to dlaczego nie?
W tej chwili (Warszawa, pokój od północy) mam temperaturę powietrza ok 31-32 stopnie.
Zamiast klimy - zimne piwo.
... See more
AFAIK max. eksploatacyjna temperatura powietrza dla domowego sprzetu elektronicznego, w tym komputerów PC i laptopów, to 35 stopni C. Powyżej tej temperatury mają prawo się przegrzewać.
Więc, jeżeli można poprawić warunki chłodzenia przez zwiększenie odstępu między spodem laptopa a stołem i bez dodatkowych wentylatorów, to dlaczego nie?
W tej chwili (Warszawa, pokój od północy) mam temperaturę powietrza ok 31-32 stopnie.
Zamiast klimy - zimne piwo. Prezes firmy AM udzielił zezwolenia pracownikowi i obydwaj piją
Collapse

Polen
Engels naar Pools
+ ...
ONDERWERPSTARTER
:) Aug 15, 2010

Andrzej Mierzejewski wrote:
Zamiast klimy - zimne piwo. Prezes firmy AM udzielił zezwolenia pracownikowi i obydwaj piją

niestety Prezeska mojej firmy EK stwierdziła, że mam za słabą głowę by pić w taki upał i dlatego przyjdzie mi się pomęczyć jeszcze do ca. 20.00

JacekP
JacekP  Identity Verified
Polen
Engels naar Pools
+ ...
BIOS, monitorowanie temperatur Aug 15, 2010

Jeszcze jedna możliwość:
Kontrola ustawienia BIOS-u - opcja "Wake on LAN" lub "Wake on USB event". Jeśli są włączone - może to być powodem restartu.

Jeśli nie - w necie jest (niestety) mnóstwo dyskusji o samoczynnym restarcie laptopów Toshiby...

O ile obawiasz się, że laptop się przegrzewa, proponuję zainstalować jakiś program monitorujący, np. SpeedFan: podaje temperatury podzespołów i inform
... See more
Jeszcze jedna możliwość:
Kontrola ustawienia BIOS-u - opcja "Wake on LAN" lub "Wake on USB event". Jeśli są włączone - może to być powodem restartu.

Jeśli nie - w necie jest (niestety) mnóstwo dyskusji o samoczynnym restarcie laptopów Toshiby...

O ile obawiasz się, że laptop się przegrzewa, proponuję zainstalować jakiś program monitorujący, np. SpeedFan: podaje temperatury podzespołów i informuje, czy są OK. http://www.almico.com/sfdownload.php
Po kontroli temperatur już będzie wiadomo, czy zakup jakiejkolwiek podstawki ma sens. Jeśli laptop się nie przegrzewa, dyskusja o podstawkach okaże się czysto akademicka...
Pozdrawiam,
Jacek

[Edited at 2010-08-15 14:07 GMT]

[Edited at 2010-08-15 14:10 GMT]
Collapse

JacekP
JacekP  Identity Verified
Polen
Engels naar Pools
+ ...
Adapter sieciowy Aug 15, 2010

Czy problemy z restartem nie zaczęły się w momencie instalacji dodatkowego adaptera sieciowego?
Również to może być powodem problemów.
J.

Polen
Engels naar Pools
+ ...
ONDERWERPSTARTER
adapter Aug 15, 2010

JacekP wrote:

Czy problemy z restartem nie zaczęły się w momencie instalacji dodatkowego adaptera sieciowego?
Również to może być powodem problemów.
J.

raczej nie; adapter mam od poniedziałku, a problemy z wyłączeniem od piątku, czyli tydzień po instalacji adaptera.
Bardzo dziękuję za rady powyżej; przejrzałam teraz szybko fora na internecie i to faktycznie może być ten problem, choć niestety zmiana ustawień w BIOSie to chyba zbyt zaawansowana procedura dla mnie, ale zorganizuję sobie jakiegoś informatyka.
Natomiast ze SpeedFan pewnie sobie poradzę.
bardzo dziękuję

Jerzy Czopik
Duitsland
Lid 2003
Pools naar Duits
+ ...
Zmiany w BIOSie dla zwykłych śmiertelników... Aug 15, 2010

Jeżeli odkryjesz, jak wejść do BIOSu, co z reguły jest możliwe albo przez naciskanie któregoś z klawiszy F albo klawisza DEL przy bootowaniu komputera, to dokonanie tam zmian wcale nie jest takie trudne.
Odszukaj opcje podane przez Jacka (przeglądając je po kolei), po czym zmień ustawienia, jeżeli np. "Wake on..." jest ustawione na "ON", przełącz na "OFF". Nie zmieniaj opcji, które Ci nic nie mówią, zwłaszcza parametrów dotyczących procesora, pamięci i dysku twardego.... See more
Jeżeli odkryjesz, jak wejść do BIOSu, co z reguły jest możliwe albo przez naciskanie któregoś z klawiszy F albo klawisza DEL przy bootowaniu komputera, to dokonanie tam zmian wcale nie jest takie trudne.
Odszukaj opcje podane przez Jacka (przeglądając je po kolei), po czym zmień ustawienia, jeżeli np. "Wake on..." jest ustawione na "ON", przełącz na "OFF". Nie zmieniaj opcji, które Ci nic nie mówią, zwłaszcza parametrów dotyczących procesora, pamięci i dysku twardego.
Ogólnie przy BIOSie najprościej kierować się zasadę: 1 zmiana i test - jak działa, to cacy, a jak nie to przywracamy poprzednie opcje i od nowa dalej.

Czy jak zamkniesz pokrywę, to komputer też się nie wyłącza?
Collapse

Pagina's in het onderwerp:   [1 2] >

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(en) van dit forum
Monika Jakacka Márquez[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

problemy z wyłączeniem laptopa

Pastey
Your smart companion app

Pastey is an innovative desktop application that bridges the gap between human expertise and artificial intelligence. With intuitive keyboard shortcuts, Pastey transforms your source text into AI-powered draft translations.

Find out more »
Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »