Wzór faktury polskiej/eksportowej i podpis elektoniczny De persoon die dit onderwerp heeft geplaatst: Krzysztof Raczkowiak
|
Witam serdecznie,
szukałem, szukałem, ale nie znalazłem.
Czy ktoś mógłby mi podesłać wzory faktur VAT, jakie wystawia polskim i zagranicznym klientom?
Od dzisiaj zaczynam działalność i nie chciałbym od początku podpaść pan(i)om w US. Byłbym również wdzięczny za informację nt. VAT-u w przypadku zleceń zagranicznych, tzn. kiedy stawka 0%, a kiedy klauzula. Mam pewne przypuszczenia, ale wolę poradzić się jeszcze raz (ja po prostu panicznie boję si�... See more Witam serdecznie,
szukałem, szukałem, ale nie znalazłem.
Czy ktoś mógłby mi podesłać wzory faktur VAT, jakie wystawia polskim i zagranicznym klientom?
Od dzisiaj zaczynam działalność i nie chciałbym od początku podpaść pan(i)om w US. Byłbym również wdzięczny za informację nt. VAT-u w przypadku zleceń zagranicznych, tzn. kiedy stawka 0%, a kiedy klauzula. Mam pewne przypuszczenia, ale wolę poradzić się jeszcze raz (ja po prostu panicznie boję się skarbówki:))
Na koniec jeszcze pytanie o podpis elektroniczny: jest, czy nie jest wymagany? A jeśli tak, to jak to się robi?
Czytałem wcześniejsze posty na podobne tematy, ale jakoś ne znalazłem jasnych odpowiedzi na dręczące mnie pytania.
Obiecuję, że następnym razem założę ciekawszy wątek.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc,
Krzysztof Rączkowiak
[Edited at 2008-10-17 14:09] ▲ Collapse | | | Dołączam się do prośby :) | Oct 17, 2008 |
Witam wszystkich!
Temat faktury VAT pojawiał się oczywiście na forum, ale faktycznie trudno jest znaleźć satysfakcjonującą odpowiedź... (zwłaszcza, gdy ktoś jest kompletnie"zielony").
Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś życzliwy, kto będzie miał ochotę udzielić nam paru wskazówek
Pozdrawiam,
Ania | | | VAT a zagranica | Oct 17, 2008 |
To może pytaj po kolei, bo elaboraty całościowe typu kompendium na ten temat do dziedzina fachowego doradcy podatkowego.....
Ale wiele osób wie jak to robić i jakoś tam robi.....
r. | | | Faktura VAT eksportowa | Oct 17, 2008 |
Wzór faktury mogę przesłać mailem.
Witold Lekawa | |
|
|
http://www.proz.com/forum/polish/45763-no_vat_on_eu_invoices.html
Myślę, że ten wątek wyjaśnia wszystko lub prawie wszystko.
Co do faktury w języku angielskim, są programy, które taką wystawiają, np. w pakiecie firmy JZK, chociaż ostatni raz, gdy miałem okazję taką fakturę wystawić, nie była ona do końca po angielsku.
Piotr | | |
Dziękuję za odpowiedź.
W przypadku eksportu wewnątrzwspólnotowego - rozumiem, nabywca płaci VAT.
A w przypadku faktur wystawianych dla kontrahentów spoza Unii?
A jak rozliczacie należny podatek ze względu na kurs walut? Wiadomo, między dniem wystawienia faktury a otrzymaniem płatności może się różnić? I co zrobimy z tym fantem?
Rozumiem, że należy sporządzić dwie wersje językowe - dla klienta i dla pana/pani w okienku, tak?
Jeszcze ten p... See more Dziękuję za odpowiedź.
W przypadku eksportu wewnątrzwspólnotowego - rozumiem, nabywca płaci VAT.
A w przypadku faktur wystawianych dla kontrahentów spoza Unii?
A jak rozliczacie należny podatek ze względu na kurs walut? Wiadomo, między dniem wystawienia faktury a otrzymaniem płatności może się różnić? I co zrobimy z tym fantem?
Rozumiem, że należy sporządzić dwie wersje językowe - dla klienta i dla pana/pani w okienku, tak?
Jeszcze ten podpis: czy wystarczy przesłać plik, powiedzmy .doc albo .pdf (i który Waszym zdaniem lepszy), czy też trzeba mieć wersje papierowe? I czy prawdą jest, że nabywca musi wyrazić zgodę na otrzymanie faktury w wersji elektronicznej? I, jeśli tak, jak taka zgoda miałaby wyglądać?
A co do sposobu zapłaty: trzeba wyszczególniać, że MB lub Paypal, czy też wystarczy napisać, że przelew?
Ech, znów czuję się jak zabłąkany piętnastolatek miotający w eter pytania o sens...
... "a odpowiedzi brak(?)". ▲ Collapse | | | Biuro księgowe | Oct 18, 2008 |
Polecam skorzystanie z usług jakiegoś niewielkiego biura księgowego w okolicy - ważne, by miało licencję i ubezpieczenie.
To koszt, zależnie od regionu, od 150 do 250 zł netto. Spokój i poczucie bezpieczeństwa - bezcenne.
Nie próbujcie samodzielnie prowadzić dokumentacji księgowej. Książka przychodów i rozchodów, rejestr sprzedaży i zakupu VAT, ewidencja środków trwałych i odpisy amortyzacyjne, rozliczenia różnic kursowych walut, dokumentacja ZUS... See more Polecam skorzystanie z usług jakiegoś niewielkiego biura księgowego w okolicy - ważne, by miało licencję i ubezpieczenie.
To koszt, zależnie od regionu, od 150 do 250 zł netto. Spokój i poczucie bezpieczeństwa - bezcenne.
Nie próbujcie samodzielnie prowadzić dokumentacji księgowej. Książka przychodów i rozchodów, rejestr sprzedaży i zakupu VAT, ewidencja środków trwałych i odpisy amortyzacyjne, rozliczenia różnic kursowych walut, dokumentacja ZUS, ew. ewidencja przebiegu samochodu i rozliczenie kosztów samochodu - niech się tym zajmą fachowcy.
Kto z pytających wie, jaka jest różnica w księgowaniu faktur za paliwo i za usługi telekomunikacyjne?
Uwierzcie mi, że w zaoszczędzonym czasie zarobicie Z NAWIąZKą na koszty obsługi księgowej.
Ewentualne błędy i pomyłki są bardzo kosztowne. Niewiedza i brak znajomości przepisów, które zmieniają się nieustannie, nie są żadnym usprawiedliwieniem ani okolicznością łagodzącą.
A. ▲ Collapse | | | biuro księgowe | Oct 21, 2008 |
W 100% zgadzam się z Andrzejem. | |
|
|
Commerbusiness | May 18, 2012 |
Jeśli ktoś z Forumowiczów poszukuje oprogramowania do wystawiania faktur lub rachunków w językach obcych to polecam aplikację Commerbusiness Fakturowanie. Można w niej wystawiać faktury i rachunki walutowe dla kontrahentów zagranicznych i robić wydruki w różnych językach. Program zawiera predefiniowane tłumaczenia na angielski i niemiecki, ale pozwala samemu wprowadzić własne tłumaczenie dla dowolnego języka. Program można pobr... See more Jeśli ktoś z Forumowiczów poszukuje oprogramowania do wystawiania faktur lub rachunków w językach obcych to polecam aplikację Commerbusiness Fakturowanie. Można w niej wystawiać faktury i rachunki walutowe dla kontrahentów zagranicznych i robić wydruki w różnych językach. Program zawiera predefiniowane tłumaczenia na angielski i niemiecki, ale pozwala samemu wprowadzić własne tłumaczenie dla dowolnego języka. Program można pobrać stąd:
http://www.commerbusiness.pl/fakturowanie ▲ Collapse | | | Iwona Szymaniak Polen Local time: 23:11 Lid Engels naar Pools + ... SITE LOCALIZER
Jest wiele firm oferujących tę usługę online.
Iwona | | | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » Wzór faktury polskiej/eksportowej i podpis elektoniczny Anycount & Translation Office 3000 | Translation Office 3000
Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.
More info » |
| Trados Studio 2022 Freelance | The leading translation software used by over 270,000 translators.
Designed with your feedback in mind, Trados Studio 2022 delivers an unrivalled, powerful desktop
and cloud solution, empowering you to work in the most efficient and cost-effective way.
More info » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |