Kwadraciki w dokumencie Worda
De persoon die dit onderwerp heeft geplaatst: Letra
Letra
Letra  Identity Verified
Polen
Local time: 03:08
Engels naar Pools
+ ...
Oct 5, 2008

Witam,
mam taki problem. Robię proofreading dokumentu RTF w Wordzie 2000. Po otwarciu dokumentu wszystko wygląda ok. Sprawdziłem 20 stron, zapisałem i poszedłem spać. Na drugi dzień chcę kontynuować pracę, a tu okazuje się, że do miejsca, w którym skończyłem korektę jest ok, a dalej zamiast polskich znaków same kwadraciki. Po zaznaczeniu takiego kwadracika i otwarciu okna 'Znajdź i zamień' widać, że te kwadraciki to chińskie krzaczki. Każdy zastępuje polski znak dia
... See more
Witam,
mam taki problem. Robię proofreading dokumentu RTF w Wordzie 2000. Po otwarciu dokumentu wszystko wygląda ok. Sprawdziłem 20 stron, zapisałem i poszedłem spać. Na drugi dzień chcę kontynuować pracę, a tu okazuje się, że do miejsca, w którym skończyłem korektę jest ok, a dalej zamiast polskich znaków same kwadraciki. Po zaznaczeniu takiego kwadracika i otwarciu okna 'Znajdź i zamień' widać, że te kwadraciki to chińskie krzaczki. Każdy zastępuje polski znak diakrytyczny i literę znajdującą się zaraz za nim. Próbowałem zmieniać czcionki, style, kopiować do nowego dokumentu - nic nie pomaga. Czy ktoś wie, jak sobie z tym poradzić w Wordzie 2000?
Collapse

Jerzy Czopik
Jerzy Czopik  Identity Verified
Duitsland
Lid 2003
Pools naar Duits
+ ...
A jakby tak sprawdzić czcionki? Oct 5, 2008

I język w dokumencie?
Najprawdopodobniej czcionka jest taka, jakiej w systemie nie masz (a Word jak zawsze nic nie mówiąc podstawia, co mu pasuje), a język być może jakiś azjatycki?

To niestety prawda, ale wielu użytkowników Worda nie przywiązuje najmniejszej wagi do takich "drobiazgów", jak prawidłowa czcionka, odpowiedni język czy dopasowane style. A to mści się prędzej, niż można by przypuszczać. Dlatego warto choć powierzchownie zapoznać się z narzęd
... See more
I język w dokumencie?
Najprawdopodobniej czcionka jest taka, jakiej w systemie nie masz (a Word jak zawsze nic nie mówiąc podstawia, co mu pasuje), a język być może jakiś azjatycki?

To niestety prawda, ale wielu użytkowników Worda nie przywiązuje najmniejszej wagi do takich "drobiazgów", jak prawidłowa czcionka, odpowiedni język czy dopasowane style. A to mści się prędzej, niż można by przypuszczać. Dlatego warto choć powierzchownie zapoznać się z narzędziem (Word), którego tak często używamy...
Collapse

Letra
Letra  Identity Verified
Polen
Engels naar Pools
+ ...
ONDERWERPSTARTER
Sprawdzone. Oct 5, 2008

Czcionka Times New Roman, język polski dla całego dokumentu i dla pojedynczego zaznaczonego kwadracika też, chociaż po zaznaczeniu go i wyświetleniu okna Format - Czcionki w podglądzie nie ma kwadracika, tylko właśnie chiński krzaczek. Do tego w stylach tylko Standardowy, którego zastąpienie lokalnym standardowym nie pomaga i style Tradosa.
Czyli reasumując, faktycznie w dokumencie jest zaszyte jakieś obce formatowanie, ale nie umiem go usunąć ani zmienić.

Jerzy Czopik
Jerzy Czopik  Identity Verified
Duitsland
Lid 2003
Pools naar Duits
+ ...
Czy w stylach nie ma przypadkiem użytej innej czcionki? Oct 5, 2008

Nie ma tam także nigdzie języka azjatyckiego?
Jeżeli style są "zdrowe", to w zasadzie nie ma powodu, aby działo się to, co się dzieje.
Czy ewentualnie skopiowanie całości tekstu (po zaznaczeniu go z pominięciem ostatniego znaczka akapitu, czyli tej odwróconej litery P) do nowego dokumentu o takim samym stylu normalnym nie pomaga?
Poza tym ew. lekarstwem mogłoby być zapisanie dokumentu w formacie Word 2007 (wcześniej trzeba pobrać MS Compatibility Pack ze strony M
... See more
Nie ma tam także nigdzie języka azjatyckiego?
Jeżeli style są "zdrowe", to w zasadzie nie ma powodu, aby działo się to, co się dzieje.
Czy ewentualnie skopiowanie całości tekstu (po zaznaczeniu go z pominięciem ostatniego znaczka akapitu, czyli tej odwróconej litery P) do nowego dokumentu o takim samym stylu normalnym nie pomaga?
Poza tym ew. lekarstwem mogłoby być zapisanie dokumentu w formacie Word 2007 (wcześniej trzeba pobrać MS Compatibility Pack ze strony Microsoftu) i ponowne otwarcie go w Wordzie niższej wersji.
W razie czego możesz też zapisać jako Word i potem skonwerotować do rtf. Ta droga jest bezpipeczna, bo Word przejmuje 100% rtf, w drugą stronę, czyli jeżeli oryginał jest Worda, mogą być straty.
Collapse

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(en) van dit forum
Monika Jakacka Márquez[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Kwadraciki w dokumencie Worda

Pastey
Your smart companion app

Pastey is an innovative desktop application that bridges the gap between human expertise and artificial intelligence. With intuitive keyboard shortcuts, Pastey transforms your source text into AI-powered draft translations.

Find out more »
Trados Business Manager Lite
Create customer quotes and invoices from within Trados Studio

Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.

More info »