Pagina's in het onderwerp:   < [1 2 3 4 5] >
Magyarországon működőknek: számlázás
De persoon die dit onderwerp heeft geplaatst: Zsanett Rozendaal-Pandur
Péter Tófalvi
Péter Tófalvi  Identity Verified
Hongarije
Local time: 20:04
Engels naar Hongaars
+ ...
amit én leszűrtem, az egészből Jul 25, 2008

Ha valaki számlázóprogrammal dolgozik, akkor elvileg ki kell nyomtatni és postázni VAGY személyesen elvinni (!) a számlát. Persze, ha az ügyfél magára vállalja, hogy elfogadja a PDF vagy más formátumú számlát, és kinyomtatja a saját nyomtatóján, nincs olyan apeh, amely meg tudná ezt állapítani, tehát ez csak a fordító és a megrendelő közötti jó viszonytól függ.
Amúgy, persze, nem kötelező aláírni a számlát.

Ha valaki nem akar nyomtatgat
... See more
Ha valaki számlázóprogrammal dolgozik, akkor elvileg ki kell nyomtatni és postázni VAGY személyesen elvinni (!) a számlát. Persze, ha az ügyfél magára vállalja, hogy elfogadja a PDF vagy más formátumú számlát, és kinyomtatja a saját nyomtatóján, nincs olyan apeh, amely meg tudná ezt állapítani, tehát ez csak a fordító és a megrendelő közötti jó viszonytól függ.
Amúgy, persze, nem kötelező aláírni a számlát.

Ha valaki nem akar nyomtatgatni és postázgatni, a legegyszerűbb ha szerződik egy e-számlázó szolgáltatóval, aki időbélyeget, időpecsétet ad, továbbít (e-mail címre) archivál stb. Épp csak az a baj, hogy ezek a szolgáltatók elég sokat kérnek a szolgáltatásért, számlánként kb. 110 forintot.
----------------

Más kérdés:

A járulékokkal kapcsolatban a százalékokra szeretnék rákérdezni okos emberektől.

Egészségbiztosítási járulék 1. = 5%
Egészségbiztosítási járulék 2. = 6%
Nyugdíjbiztosítási járulék 1. = 24%
Nyugdíjjárulék 2. = 9,5%
Egészségügyi hozzájárulás (eho) = 1950 Ft.
Vállalkozói járulék = 4%

A beugratós kérdés az lenne, hogy a fentiek közül melyek számolhatók el költségként?
Tudtommal, költségként elszámolható: (5+24 = 29%) +1950 Ft.

[Módosítva: 2008-07-25 18:31]
Collapse

Erzsébet Ráczné Czopyk
Erzsébet Ráczné Czopyk
Hongarije
Lid 2006
Russisch naar Hongaars
+ ...
SITE LOCALIZER
a fájó seb Aug 14, 2008

Eva Blanar wrote:

Ilyen szempontból alighanem van eltérés az uniós szabályok meg a magyar között, mert határozottan emlékszem, hogy az EU szerint a számlát nem muszáj aláírni, ez megjelent a magyar adójogszabályokban is, aztán bevezettek egy új számlatömböt (amit az APEH tart nyilván), ahol is külön van egy rubrika az aláírásnak.
Azt hiszem, a paperless office itt még nagyon messze van, mindenesetre a nyomtató azonosítására aligha kerül sor - csak hát Erzsi még egyszer nem mutathatja be ugyanazokat a papírokat...

még az is lehet, hogy...le se merem írni.

Lenardnak :" Az adóhivatalnak nem áll jogában a számla befogadójától a másik országban működö cég EU adószámigazolását követelni - ennek ellenőrzésére, ha kétségei vannak, ugyancsak a VIES-ben van módja"..nálunk az adóhivatal az Atyaúristen szintjén áll, én akár a (mindjártmondokvalaminyomdafestéketnemtűrőt) a kisgatyámat is megmutatom nekik, csak hagyjanak békén ;-( az összes adófolyóbigyómon minden oké, sőt még túlfizetés is van és akor megbírságolnak a PDF-ben küldött számlákért? Fogadjak fel egy Photoshoppal dolgozó csapatot 1 napra, szálljunk ki az APEH-be és mutassuk meg nekik,hogy két perc (sőt, túlzás, mert egy szerkesztőnek két mozdulat és eltünteti az aláírást a beszkennelt pdf-ekről, kinyomtatjuk ott előttük és gyártunk hozzá aláírást és lehet menni Svédországtól Románián át Ausztráliába, hogy ellenőrizzék, hogy valóban az áldott lelkű XY fordító írta alá a számlát? Az indiai fordítók elsőként küldték el DHL-lel egy fél vagyonért az összes eddigi eredeti számláikat és lassan telemorgom az irodát, az egésznek csak a Zsuzsi lányom örül, mert tele lesz az albuma csodás bélyegekkel a világ minden tájáról. És a VIES igazolást minden nyamvadt számla mellé nekem kell kinyomtatni és odatűzni és pl. egy cseh fordító bácsi valami tán könyvtári olvasójegyszámot írt rá, úgyhogy az ő számlája után (az övé az egyetlen, ami érvénytelen számmal jött, tehát a fordító átvert) önellenőrzés, pótadózás, mert nekem elegem van, ja és egy esetben van még gáz, a VIES szerint cég, a ProZ-on egyéni (a saját) nevén van fent a svédes, ebből is lesz még balhé, úgyhogy a továbbiakban aki nekem nem ad eredeti számlát aláírva kék téntával, az nem kap pénzt, pont. A hócipőm tele van ezzel az egésszel, megyek olyan elektronikusbigyót csináltatni, az is fél évembe került, míg megtanultam géppel normálisan számlázni, a könyvvizsgáló meg csak vigasztal, hogy ne keseredjek el, ami elveszett a vámon, az majd a réven bejön.

Ui. Köszönöm Blanár Éva és Katalin Horvath McClure moderátorok türelmét és figyelmességét, hogy lehetővé tették a helytelen hozzászólás utólagos módosítását.

De hol a rév???

[Módosítva: 2008-08-14 23:36]

[Módosítva: 2008-08-15 20:42]

[Módosítva: 2008-08-17 17:48]

Erzsébet Ráczné Czopyk
Erzsébet Ráczné Czopyk
Hongarije
Lid 2006
Russisch naar Hongaars
+ ...
SITE LOCALIZER
még valami Aug 14, 2008

APEH anyánkat nem érdekli, ki miért hibázik/ott, a bírságot kiszabják és fizess. Nem azért csináltam meg az irodát és öltem bele temérdek időt, pénzt, fáradságot, hogy a hasznot egy baki elvigye, a manóba is, ezt IS jól kell csinálni, úgyhogy summa summárum, aki rosszlánynak áll, ne sírjon, ha koitálni kell, mert ez benne volt a pakliban. Megráztam magam és ezt is túlélem majd, mint sok egyebet, a legkedvesebb az volt, hogy a kollégák közül két ember felajánl... See more
APEH anyánkat nem érdekli, ki miért hibázik/ott, a bírságot kiszabják és fizess. Nem azért csináltam meg az irodát és öltem bele temérdek időt, pénzt, fáradságot, hogy a hasznot egy baki elvigye, a manóba is, ezt IS jól kell csinálni, úgyhogy summa summárum, aki rosszlánynak áll, ne sírjon, ha koitálni kell, mert ez benne volt a pakliban. Megráztam magam és ezt is túlélem majd, mint sok egyebet, a legkedvesebb az volt, hogy a kollégák közül két ember felajánlotta, hogy nem adnak be most számlát, fizessek nekik később, ha most esetleg emiatt nem tudnék. Szó nincs erről, de baromi jólesett, hogy bajban se hagytak volna egyedül és ez erőt ad.
A na-a-a-agy polgári esküt letettem: soha többet faxolt/szkennelt számlát!!!
Collapse

Erzsébet Ráczné Czopyk
Erzsébet Ráczné Czopyk
Hongarije
Lid 2006
Russisch naar Hongaars
+ ...
SITE LOCALIZER
bér+járulék Aug 14, 2008

Bruttó bér

magánnyugdíj jár. 0,08
nyugdíjbizt. 0,015
0,24
egészségbizt. 0,06
0,05
munkaadói jár. 0,03
munkavállalói jár. 0,015
vállalkozói jár. 0,04
szakképzési hj. 0,015
eü. hozzájár. tételes

0-1700000 18% 306000
1700000- 36% -612000
éves adó -306000
havi előleg -25500

0 *12 0
-1700000
-1700000

Erzsébet Ráczné Czopyk
Erzsébet Ráczné Czopyk
Hongarije
Lid 2006
Russisch naar Hongaars
+ ...
SITE LOCALIZER
számlaszámok Aug 14, 2008

NYUGDÍJBIZT. ALAP 10032000-06056236
EGÉSZSÉGBIZT. ALAP 10032000-06056229
MUNKAADÓI JÁRULÉK 10032000-06056009
MUNKAVÁLLALÓI JÁRULÉK 10032000-06056016
VÁLLALKOZÓI JÁRULÉK 10032000-06056339
EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS 10032000-06056212
SZEMÉLYI JÖV. ADÓ 10032000-06056353

...hátha valakinek jól jön.

Eva Blanar
Eva Blanar  Identity Verified
Hongarije
Engels naar Hongaars
+ ...
Közösségi adószám + számlázás Aug 21, 2008

Na, Erzsi, kezdek megijedni.

Mármint a VIES miatt, amiről én úgy tudtam, hogy hiteles adatforrás, első alkalommal meg is néztem, hogy nem vezettek-e meg véletlenül, de nem, minden stimmelt, soha többet oda se néztem.
Abban, amit leírtál, a meglepetés az volt nekem, hogy minden számlához mellékelni kell a VIES igazolást, és valóban: az uniós honlapról kinyomtatható kis nyuszifüle infón ott van, hogy ekkor meg ekkor kértem le, és akkor érvényes volt.
... See more
Na, Erzsi, kezdek megijedni.

Mármint a VIES miatt, amiről én úgy tudtam, hogy hiteles adatforrás, első alkalommal meg is néztem, hogy nem vezettek-e meg véletlenül, de nem, minden stimmelt, soha többet oda se néztem.
Abban, amit leírtál, a meglepetés az volt nekem, hogy minden számlához mellékelni kell a VIES igazolást, és valóban: az uniós honlapról kinyomtatható kis nyuszifüle infón ott van, hogy ekkor meg ekkor kértem le, és akkor érvényes volt.

Igenám, de...
megnéztem a jogi nyilatkozatot ugyanazon az oldalon, és lám-lám - idézem:

"Az Európai Bizottság abból a célból muködteti ezt a honlapot, hogy a Közösségen belüli kereskedelemben részt vevo adózók számára lehetoséget biztosítson vevoik közösségi adószáma érvényességének ellenorzésére. Célunk a gyors és megbízható információ-szolgáltatás.
Mindazonáltal a Bizottság semmiféle felelosséget nem vállal a website használatával elérheto információk tekintetében. Ezek az információk:

- a tagállami adatbázisokból származnak, amely adatbázisokra vonatkozóan a Bizottságnak semmilyen ellenorzési joga nincs, így azokért a Bizottság felelosséget sem vállal. A tagállamok felelossége, hogy saját adatbázisaik teljesek, megbízhatók és naprakészek legyenek;
- nem minosülnek szakmai, vagy jogi tájékoztatásnak (amennyiben speciális tanácsra van szüksége, kérjük mindig megfelelo képzettségu szakértovel konzultáljon);
- önmagában nem jogosítják fel Önt általános forgalmi adó mentes Közösségen belüli értékesítésre;
- nem változtatják meg az adózók Közösségen belüli kereskedelemmel összefüggo kötelezettségeit."
(A kiemelések tőlem - nem tudom egyébként, miért nem adnak egy rendes gépet a megfelelő magyar helyesírás érdekében.)

Az rendben, hogy tagállami adatbázisból származnak, de ha ahhoz másként csak komoly költség és vesződség árán férek hozzá, akkor minek ez az oldal?
Ha nem szakmai vagy jogi tájékoztatás, akkor mi a fityfene? Klikkgyűjtés?

De a legijesztőbb a következő bajusz (megdöbbenésem jeléül az egészet kiemeltem): ha a VAT szám nem elegendő ahhoz, hogy áfamentesen számlázzak, akkor mi kell???
Az APEH oldalon (amelyik egyébként alig akart elengedni az onnan ugróhivatkozásként elérhető uniós weboldalra) van egy olyan magyarázat, hogy pontosabb információkat akkor kapok, ha levélben, faxon, emailben stb. felveszem a kapcsolatot velük. (Úgy nézem, a központi igazgatóság adatait adták meg.)

Na most, ha én egy cégnek kéthetente számláznék (ahogy kell, mert 15 napon belül kellene), akkor minden egyes alkalommal tőlük kellene kérnem írásban az infót? és ők 30 napon belül válaszolnak? addig mi legyen a számlával, tessék mondani?
Tiszta szerencse, hogy kóbor lovagoknak én egyáltalán nem dolgozom, hanem jó hosszú, sok kicsi részből álló munkákat csinálok (pl. egy éves jelentés összerakása 2-3 hónapig is eltart, mert hol az anyavállalat küldi meg az anyagait, hol a leányok, hol a könyvvizsgáló, teljesen külön jönnek a táblázatok, aztán a közgyűlési anyagok szavazólap, meg ilyenek). Soha nem is próbáltam ezt részenként számlázni, hiszen a megbízólevél is egy anyagra van.

De még akkor is nagyon hülyén veszi ki magát ez a szabályozás, mert ha tőlem megrendelik a melót februárban (most egy konkrét ügyet mondok, példaként), aztán a március 31-én végződő évről június végéig se kép, se hang - akkor bejelentik, hogy késni fog, július utolsó hetében kezd elcsordogálni és most végeztem vele: na, akkor melyik napra kell kérnem a hivatalos igazolást arról, hogy van érvényes HÉA-számuk?
Netán az elején, hogy lehet-e nekik dolgozni (mégis, tudjam, hogy nem hiába hajtok-e?), vagy csak a végén, amikor már a számlát írom? (Amikor már nekik viszont a számla sürgős, mert annak alapján számláznak ők az ügyfélnek, nyilván valami marzsot ráraknak, úgyhogy tőlem egy végleges összeg kell.)
Hát nehogy már én legyek a hibás, ha a 15 napon belül számlaadást és az adószám leellenőrzését nem tudom egy kalap alá hozni + ha bármi nem stimmelne, akkor még nekem kell kifizetnem az áfát is a dolog után, amit rajtuk az életben nem hajtok be (vagy ha behajtom, akkor munkát aztán aligha kapok tőlük). Vagy amit az APEH ad, az már tuti biztos? Annak már van szakmai és jogi értéke? És ha az se tuti biztos? Ha a felelősség továbbra is a számlaadón van? (Mert végső soron így is értelmezhető ez az egész.)

Hát nem tudom, át van-e ez gondolva, de hogy betű szerint nem teljesíthető (még a ritka számlázás esetén sem), az biztos.
Úgyhogy én úgy döntöttem, hogy lazán fogom venni. Ha az Unió nem áll jót a saját adatbázisáért, legalább olyan szinten, hogy szegény fószer itt járt, megnézte, azt hitte, hivatalos megerősítést kap, akkor nehogy már egy nyomorult fordítónak kelljen minden egyes számla időpontjára közhiteles információt biztosítania arról, hogy a megbízónak érvényes adószáma van.

Azoknak, akik még nem ismerik:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/lang.do?fromWhichPage=vieshome&selectedLanguage=HU

Megjegyzem, a VIES csak egyike a sok elektronikus adatbázisnak: http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/databases/index_en.htm
- gondolom, a többi már nem ennyire feltételes használhatóságú...

[Edited at 2008-08-21 19:34]
Collapse

Eva Blanar
Hongarije
Engels naar Hongaars
+ ...
A VIES csak a közösségi adószámokat rögzíti Aug 22, 2008

Erzsi: azt írod "a VIES szerint cég, a ProZ-on egyéni (a saját) nevén van fent a svédes" - ez szerintem egyáltalán nem probléma, Magyarországon is van "adószámos magánszemély" - ha ő befizeti az adót (márpedig, ha van ilyen adószáma, akkor be kell neki), akkor vele nincs több gond, amiatt szerintem ne aggódj! Hogy mást ne mondjak, én is magánszemélyként vagyok fent és cégként számlázok - miért is duplikálnám magamat? Itt egy a lényeg: hogy minden jövedelem ut�... See more
Erzsi: azt írod "a VIES szerint cég, a ProZ-on egyéni (a saját) nevén van fent a svédes" - ez szerintem egyáltalán nem probléma, Magyarországon is van "adószámos magánszemély" - ha ő befizeti az adót (márpedig, ha van ilyen adószáma, akkor be kell neki), akkor vele nincs több gond, amiatt szerintem ne aggódj! Hogy mást ne mondjak, én is magánszemélyként vagyok fent és cégként számlázok - miért is duplikálnám magamat? Itt egy a lényeg: hogy minden jövedelem után ki kell fizetni minden, arra kirótt adót.Collapse

Zsuzsanna Tóth (X)
Zsuzsanna Tóth (X)  Identity Verified
Engels naar Hongaars
+ ...
Alanyi mentes számlázhat-e külföldre? Aug 28, 2008

Sziasztok,

Nem ÁFA-körös és közösségi adószámmal nem rendelkező számlázhat-e egyáltalán külföldi (EU-s) cégnek? Tud erről valaki valamit?

Köszi,
Zsuzsa

Eva Blanar
Hongarije
Engels naar Hongaars
+ ...
A közösségi adószám a megrendelőnél fontos Aug 28, 2008

Igen, szerintem simán számlázhatsz az Unióba is, mivel rájuk az áfa-törvény nem vonatkozik, de a HÉA igen.
Azért kell az ő közösségi adószámukat bekérned + ellenőrizned, mert akkor az a furcsa helyzet áll elő, hogy áfát kell fizetned arra az egy ügyletre, holott a megbízótól nem kapod meg azt a pénzt, hiszen a számlába be se állítottad.
De mondjuk, szerencsére van adószakértőnk: Kathrin biztos tudja.
Közösségi adószámot meg most már mi
... See more
Igen, szerintem simán számlázhatsz az Unióba is, mivel rájuk az áfa-törvény nem vonatkozik, de a HÉA igen.
Azért kell az ő közösségi adószámukat bekérned + ellenőrizned, mert akkor az a furcsa helyzet áll elő, hogy áfát kell fizetned arra az egy ügyletre, holott a megbízótól nem kapod meg azt a pénzt, hiszen a számlába be se állítottad.
De mondjuk, szerencsére van adószakértőnk: Kathrin biztos tudja.
Közösségi adószámot meg most már mindenki kaphat, az evások is, lehet, hogy kiadják egyből - csak annyi az egész, hogy az utolsó 3 számjegyet elhagyják és eléje tesznek egy HU-t.
Collapse

Zsuzsanna Tóth (X)
Engels naar Hongaars
+ ...
közösségi adószám Aug 29, 2008

Úgy tudom, ha közösségi adószámom van, akkor kötelező ÁFÁ-snak lennem, azt meg egyelőre még nem szeretném ha nem muszáj...

Lenard Zwick
Lenard Zwick  Identity Verified
Polen
Pools naar Hongaars
+ ...
közösségi adószám Aug 29, 2008

Ahhoz, hogy közösségi számlát állíthasson ki valaki úniós vevőjének, magának nem kell közösségi adószámmal rendelkeznie - a vevőnek kell, hogy legyen közösségi adószáma.
Ellenben ahhoz, hogy a közösségi - nem közösségi számla kérdése egyáltalán felmerüljön, a számla kiállítójának magának kell ÁFA alá tartozónak lennie.
Ha nem ÁFA-s, akkor egyszerűen ez a kérdés számára nem létezik, é
... See more
Ahhoz, hogy közösségi számlát állíthasson ki valaki úniós vevőjének, magának nem kell közösségi adószámmal rendelkeznie - a vevőnek kell, hogy legyen közösségi adószáma.
Ellenben ahhoz, hogy a közösségi - nem közösségi számla kérdése egyáltalán felmerüljön, a számla kiállítójának magának kell ÁFA alá tartozónak lennie.
Ha nem ÁFA-s, akkor egyszerűen ez a kérdés számára nem létezik, és ugyanúgy számláz, mint bárki másnak, legyen az HU vagy nem HU, Ausztráliától Alaszkáig.

Egyébként meg az ÁFA is HÉA, bárki bármi mást is akarna állítani...
Csak anno, amikor bevezették, kicsit lüke nevet adtak neki, hogy miért, nem tudom, csak gondolom...

Ami pedig azt a kérdést illeti, hogy a vállalkozó cég-e, vagy magánszemély (vide PROZ - VIES) a válasz az, hogy vállalkozó magánszemély. Bár általában joga van cégnevet is felvenni - ld. nekem is van -, de az csak dísz a saját "magán" vezeték- és keresztnév mellett, és attól én még én vagyok, én, mint én számlázok, én, mint én adózok/HÉjÁzok, a saját, különbejáratú magánadószámom alatt, úgyszint én, mint én TB-zek, Eü.-biztosítok, meg amit a kreatív könyvelésben jártas állami pénzszivattyúállomások még ki nem találnak...
Collapse

Zsuzsanna Tóth (X)
Engels naar Hongaars
+ ...
akkor jó Aug 29, 2008

Ez jó hír, akkor nem kell bonyolítanom az életemet az ÁFÁ-val...

Pagina's in het onderwerp:   < [1 2 3 4 5] >

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(en) van dit forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Magyarországon működőknek: számlázás

Pastey
Your smart companion app

Pastey is an innovative desktop application that bridges the gap between human expertise and artificial intelligence. With intuitive keyboard shortcuts, Pastey transforms your source text into AI-powered draft translations.

Find out more »
Trados Business Manager Lite
Create customer quotes and invoices from within Trados Studio

Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.

More info »